- Advertisement -spot_img
Ana SayfaGündem“1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” törenlerle kutlanıyor

“1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” törenlerle kutlanıyor

- Advertisement -spot_img

Bugün 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı….

Türk ulusunun denizlerde ticaret yapma hakkı ile kıyı ve limanlarını deniz ticaret hukukuna göre uyarlamasının 96’ıncı  yıldönümü olan “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” Gazimağusa ve  Girne’de törenle kutlandı.

Gazi Mağusa’da  Zafer Anıtı’nda yer alan tören, protokol sırasına göre anıta çelenklerin konmasıyla başladı.

Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Sahil Güvenlik Gazimağusa Grup Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen Atilla Abdürrahim Çavuşoğlu yaptı.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96. yılının kutlandığına işaret eden Çavuşoğlu,  deniz ve denizciliğe gönül veren herkesin bayramını kutladı.

Türk Denizciligi yıllar içinde ekonomideki yerine aldığını belirten Çavuşoğlu, “kabotaj yasasıyla denizlerimiz yabancilarin tekelinden alındı, kalkinma seferberligi  hiz kazadı” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu,  1974 Mutlu Barış Harikatı’nın ardından Ķıbrıs Türk Denizciliginin tüm ambargolara rağmen önemli bir yol katettiğini sözlerine ekledi.

 

Girne’deki tören Atatürk Anıtı önünde anıta çelenklerin konması ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilmesiyle başladı.

Törene, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, KTBK Komutanlığı adına Garnizon Komutanı  Topçu Albay  Mesut Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı  adına Sahil Güvenlik Komutanı  Deniz Albay  Serdar Akan, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, siyasi parti,dernek, okul, kurum kuruluşların temsilcileriyle askeri yetkililer katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Üstteğmen Eyüpcan Arslan, Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Şavaşı’nın denizlerde kazanılan zaferi olduğunu vurguladı.

Deniz Üstteğmen Arslan,  Kabotaj Kanunuyla Türk Denizciliği’nin ekonomideki yerini aldığını, denizlerin yabancıların tekelinden kurtarıldığını , zengin ve eşsiz sahil şeridine sahip kıyılarda her türlü deniz ticareti, Klavuzluk, Nakliye ve Liman Hizmetleri yapma hakkı Türk Bayrağı taşıyan gemiler ve Türk Halkına verildiğini anımsattı.

Kıbrıs Türk Denizciliği’nin ambargolara rağmen geliştiğini KKTC’nin deniz ticareti, deniz taşımacılığı ve bu alanlarda gemilere yapacağı liman hizmetleri ve yat turizm işletmeciliği girişimleriyle, ekonomisini daha güçlü bir yapıya kavuşturacağını ifade eden Deniz üstteğmen Arslan, , “Ümidimiz,gelecek yıllarda KKTC denizciliğinin güçlü bir deniz ticaret filosuyla modern ve işlek limanlarıyla ve teknolojinin tüm imkanlarını kullanabilen tersaneleri ile daha güçlü bir konuma ulaşmasıdır”dedi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz