Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, bütçe yasa tasarısıyla ilgili ilk sözü Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkan Vekili, CTP milletvekili Fikri Toros aldı.
Toros, 2022’nin 2021’den daha çetin bir yıl olacağını kaydederek, “Bu rakamlar refahın daha da azalmasına yol açacak. Samimiyetle yanılmayı umuyorum” dedi.
Kuzey Kıbrıs’ta fert başına düşen yıllık ortalama gelirin 10 bin doların altına düştüğünü belirten Toros, bunun Güney Kıbrıs’ın takriben üçte biri kadar olduğunu söyledi.
Kıbrıs sorunu kaynaklı süregelen siyasi koşullarda, Kıbrıs’ın kuzeyinde sağlıklı bir ekonomik yapı ve halkın layık olduğu refahın oluşamadığını söyleyen Toros, “Kıbrıs Türk ekonomisinin bugün geldiği noktanın başlıca sorumlusu 58 yıldan bu yana devam eden ve ivedilikle kapsamlı çözüme muhtaç olan Kıbrıs sorunudur. Kuzey Kıbrıs’ın en büyük talihsizliği UBP yönetiminin aşırı ayrılıkçı, korumacı ve yalnızlıkçı politikalarıdır” dedi.
“EURO’YA GEÇİŞ TARTIŞILMALI, UZMANLARDAN DESTEK ALINARAK BİR YOL BULUNMALI”
Ekonomik ve mali yapıyı doğrudan etkileyen TL’nin para ve faiz politikalarının Kıbrıslı Türklerin kontrolü dışında olduğunu belirten Toros, siyasi koşullar devam ettiği müddetçe Türk Lirası kullanmak durumunda olunsa da, Euro’ya geçişin tartışılması, uzmanlardan destek alınarak bir yol bulunması gerektiğini söyledi.
“Üzülerek ifade etmek isterim ki, gerçeklerle bağdaşmayan hayaller üzerine bina edilen sistemimiz, mali yönden sürdürülebilir değildir” diyen Toros, sınırlı imkanlarla optimal çözümler üretebilmek için bütçe rakamlarının objektif bakış açısıyla tartışılması gerektiğini belirtti.
Halkın fakirleşmeye devam ettiğini vurgulayan Toros, şu değerlendirmede bulundu:
“2022 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın, sürdürülebilir bir kamu finansman dengesi kurabileceğine; kayıtdışılığa karşı etkili eylemler, teşviklere ilişkin köklü reformlar ve dış yardımların kesintisiz akışının sağlanması gibi gelir arttırıcı tedbirler ve harcama disiplini sağlayacağına; kamu kaynaklarının daha verimli kullanılabileceğine ve adil gelir dağılımı sunabileceğine dair ciddi zafiyeti var…”
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, erken genel seçim tarihinin önümüzdeki günlerde belirleneceğini söyledi, 23 Ocak üzerinde durulduğunu anımsatarak, “Ümit ederim, müdahalelerin aksine halkın iradesini sandığa yansıtacağı bir seçim olur. Oradan çıkacak hükümet bu bütçeyi eline alacak, yeni hükümetin işi kolay olmayacak” dedi.
TC’deki ekonomik ve siyasi gelişmeler nedeniyle bütçenin daha Meclise gelmeden erozyona uğradığını ifade eden Özyiğit, “2022 yılı bütçesi ile 2022’yi çıkarmak hayalden de öte” şeklinde konuştu.
Cemal Özyiğit, Türkiye Cumhuriyeti’nden kaynak gelmezse genel bütçenin yüzde 33,5 açıkla şekilleneceğini söyleyerek, “Türkiye Cumhuriyeti’ne mali bağımlılık artarak devam edecek… Yamalı bohçalı bütçelerle borçlar nasıl ödenecek?” ifadelerine yer verdi.
“GEMİYİ NASIL YÜZDÜRECEĞİZ ONU KONUŞMALIYIZ… NE SARAYA, NE KÜLLİYEYE NE DE YENİ MECLİS BİNASINA İHTİYACIMIZ VAR”
Özyiğit, geminin karaya oturduğunu, denizin bittiğini söyleyerek, “Gemiyi nasıl yüzdüreceğiz onu konuşmalıyız. Tüm paydaşlar bir araya gelmeli, çıkış yolu belirlemeliyiz” dedi.
Türkiye’nin de kendi içinde yapısal önlemleri konuştuğunu belirten TDP Genel Başkanı, “Biz de kendi kendimize nasıl yeterli olacağımızı konuşmalı, program yapmalıyız. Kenetlenmeliyiz. Bunun başka yolu yok. Ne saraya, ne külliyeye ne de yeni Meclis binasına ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Özyiğit, “Ben, benim partim, benim zümrem, benim hükümetim ve onun geleceği tartışması içine girersek bir yere varamayız. Ya hep beraber kurtulacağız, ya da yüzmeyen gemide yok olacağız. Bu Kıbrıs Türk toplumu için kader değildir, bunu yenebiliriz, başarabiliriz. Geçmişte örnekleri var. Kenetlenip ayağa kalkmamız şarttır” dedi.
Federal çözümün zorlanması gerektiğini belirten Özyiğit, Euro’ya geçişin konuşulmasından başka seçenek olmadığını da belirtti.
TAK/BRT