- Advertisement -spot_img
Ana SayfaGündemÖnümüzdeki 3 ay hava nasıl olacak?

Önümüzdeki 3 ay hava nasıl olacak?

- Advertisement -spot_img

Meteoroloji Dairesi Müdürü Buran, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında mevsim normallerinin yarım ve 1 derece üzerinde bir sıcaklık artışı beklediklerini, ekstrem bir sıcaklık artışı beklemediklerini söyledi.

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, TAK muhabirinin sorularını yanıtladı.

Buran, Rum tarafının bu yıl için açıkladığı yağış miktarını kendilerinin bulamadığına işaret ederek, 1975’ten bu yana bütün kayıtları incelediklerini, öyle bir istatistiki bilgi olmadığını söyledi.

Buran, ne yıllık yağış toplamında, ne de Eylül-Nisan periyodunda yağışların normallerin üzerinde olmasına rağmen rekor olmadığını vurguladı.

Buran, “Değişik değişik yıllarda, Örneğin Eylül’de daha çok yağmur yağmış, Ekim’de daha çok yağmur yağmış. Yağış miktarlarına baktık yine rekor değil. Bu seneki yağışlar 7. sırada” dedi.

“Bu yılın avantajı yağışın hep normallerin üzerinde ve kesintisiz devam etmesi”

Tüm istatistiği incelediğini, KKTC’nin 2010 Eylül’den -2011 Nisan ayına kadar 880.7 kg yağış aldığını, bunun birinci sırada olduğunu, ancak 2018-2019’da 573.7 kg yağış aldığını aktaran Buran, bu yılın avantajının yağışın hep normallerin üzerinde ve kesintisiz devam etmesi olduğunu kaydetti.

Buran, bu süre içinde hemen hemen 3-5 gün yağış olmadığını, diğer günler yağmur yağdığını söyledi. Rum tarafının son 118 yıla göre bu yılın en yağışlı ikinci senesi olduğunu açıkladığını, ancak 118 yıllık veriyi nereden bulduklarını bilemediğini kaydetti.

Buran, “İngiliz döneminden olsa bile adada kaç tane istasyon vardı ki tüm adayı temsil ediyordu. Bence bu bilgi yanıltıcıdır” dedi.

KKTC için 1975 yani Meteoroloji Dairesi’nin kuruluşundan itibaren düzenli kayıtları bulunduğunu belirten Buran, 1975’den 2018’e kadar tüm kayıtların elektronik ortamda arşivlenmiş olduğunu söyledi.

Raif İlker Buran, KKTC’nin uzun yıllar yağış ortalamasının, yani 1981-2010 yıllarını kapsayan dönemlerde 365.7 kg/m2 olduğunu, 2018’in ortalama 452.5 kg’lik yağışının KKTC’nin ortalamasının yüzde 24 üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

“Bu yıl lokal maksimum ekstrem yağışlar görüldü”

Raif İlker Buran, bölgesel yağışlara bakıldığında, Kuzey Sahil ve Beşparmaklar’da bulunan Beylerbeyi İstasyonun 839.9 kg yağış kaydettiğini, yani bu yıl lokal maksimum ekstrem yağışlar görüldüğünü aktardı.

“Yağışlar Eylül’den Nisan’a normalin üzerinde seyretti”

Eylül 2018-Nisan 2019 arasındaki her ay, ülkenin normalden fazla yağış aldığına dikkat çeken Buran şöyle devam etti:

“Eylül-Nisan dönemini kapsayan yağışlarda KKTC bu yıl Eylül ayında;  13.9 kg, normalinin yüzde 189 üzerinde,  Ekim ayında 40.1 kg, normalinin yüzde 78 üzerinde, Kasım ayında 64.5kg ile normalinin yüzde 29 üzerinde, Aralık 131.7 kg, normalinin yüzde 76 üzerinde, Ocak ayında 95.0 kg normalinin yüzde 45 üzerinde, Şubat ayında 128.5 kg, normalinin yüzde 109 üzerinde, Mart ayında 69.8 kg, normalinin yüzde 80 üzerinde, Nisan ayında ise 30.2 kg ile normalinin yüzde 52 üzerinde yağış aldı.”

Buran, 1975’den günümüze kadar ölçülen yağış miktarları dikkate alındığında, 2018’deki yağışların 7. sırada olduğunu yineledi.

Raif İlker Buran, yıllara göre Eylül-Nisan ayları maksimum yağış miktarlarını ise söyle aktardı:

“Birinci sırada 2011-2012; 880.7 kg, ikinci sırada 2002-2003, 859.9 kg, üçüncü sırada 2009-2010, 840.5 kg, dördüncü sırada 2001-2002, 810.2 kg, beşinci sırada 2014-2015, 754.4 kg,  altıncı sırada 2003-2004, 588.2 kg, yedinci sırada 2018-2019 573.7 kg, sekizinci sırada 2012-2013, 536.7 kg, dokuzuncu sırada 2016-2017, 519.2 kg, 2008-2009, 508.4 kg/m2.” 

“Yazda yağış mevsim normalleri civarında olacak”

Raif İlker Buran mevsimsel tahminlerinin Mayıs, Haziran Temmuz aylarında mevsim normallerinin yarım ve 1 derece üzerinde bir sıcaklık artışı beklediklerini, ekstrem bir  sıcaklık artışı görülmediğini belirterek, yağış miktarlarının da mevsim normalleri civarında olacağını düşündüklerini, yaz dönemlerinde mevsim normallerinin üzerinde bir yağış beklentileri bulunmadığını belirtti.

Buran, bu yıl genellikle mevsim normalleri ve biraz üzerinde sıcaklıkların yaşandığını, yani yıl boyunca geç saatlerde ve sabah saatlerinde 1 veya 2 gün don olayı yaşandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Bu yazın çok sıcak olacağını beklemiyoruz”

“Yıl yağışlı geçtiği için ‘yıl sert geçti yaz da çok sıcak olacak’ gibi yorumlar yapılıyor. Bu yorumlar bence doğru değildir. Yıl yağışlı geçti ama soğuk geçmedi. Sıcaklıklar mevsim normallerinde veya üzerindeydi. Bu yazın da çok sıcak olacağını beklemiyoruz.”

“Kış dair bir şey söylemek için erken”

Buran, Mayıs ayında da yağışların aralıklı olarak devam etmesi beklentisinde olduklarına işaret ederek, önümüzdeki kış dair bir şey söylemenin ise çok erken olduğunu, hangi sistemlerin ülkeyi etkileyeceğinin, dünyada ne olacağının bilinmediğini kaydetti.

Buran şöyle konuştu:

“Bu yıl yağışlı geçti, gelecek yıl kurak geçecek veya yağışlı geçecek demek de yanlış olur. Bizim bölge için bir Elnino olayı var. Geçen yıl değil, bir önceki yıl bölgeyi etkileyen ve tüm Akdeniz havzasında bir kuraklığa yol açan Elnino olayı var. Eğer yeniden aktif duruma geçerse sıkıntılı, eğer o pasif Lanina aktif durumdaysa bölgemiz yine yağış almaya devam edecek.”

“Ekstrem yağışların yaşanmasının sebebi tüm dünyada ortalama sıcaklık artışı”

Aralık ve Mart ayında sellere neden olan yağışlar, Nisan ayında yaşanan dolu ve Trodos’a kar yağışı konusunda ise Buran, “Ekstrem yağışların yaşanmasının sebebi tüm dünyada ortalama sıcaklık artışının olması. Bu bölgesel ısı adalarına ve şiddetli kararsızlıkların yaşanmasına sebep oluyor” ifadesini kullandı.

Taşkent’te yaşananın, lokal bir olay olduğunu tüm adada yaşanmadığına dikkat çeken Raif İlker Buran, 5-6 Aralık’ta Kuzey Sahil’de, Boğaz ve Selvilitepe arasında yaşanan olayın da lokal olduğunu ifade etti.

Buran, “İklim değişikliğinin ülkeye etkilerinin olduğu doğru, iklimi de kendi kendine bozulmuyor, yine biz bozuyoruz” dedi.

“Mayıs ayında dönem dönem sağanak yağışlar görülebilir”

Mayıs ayında dönem dönem sağanak yağışların olabileceğini belirten Buran, Mayıs ayında normalin altında bir yağış beklediklerini söyledi.

Buran, bugünden ay içinde dolu yağacak öngörüsünde bulunmanın ise doğru olmadığını belirterek, bunun için o günkü şartlar ve radar görüntülerin haritaların incelenmesi gerektiğini, kendilerinin de ona göre ihbar yayımladıklarını kaydetti.

“Bu yılki mevsimsel tahminlerin yüzde 95-98 oranında tutarlı”

Bu yılki mevsimsel tahminlerin yüzde 95-98 oranında tutarlı gittiğini ifade eden Buran, “Tüm tahminlerde yağışların normallerin üzerinde gerçekleşeceği öngörülüyordu. Hepsinde de yağışlar normallerin üzerinde gerçekleşti ve adada sıkıntılı günler yaşandı” dedi.

Yapılar yapılırken meteorolojik veri alınmasının önemine işaret eden Raif İlker Buran, Meteoroloji Dairesi’nin tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalıştığını kaydetti.

Başbakanlıkta Afet Acil Yönetim Merkezi kurulduğunu, her yağış durumunda merkezin toplandığını ve Meteoroloji Dairesi’nden de bir temsilcinin de toplantılara katıldığını anlatan Buran, kendilerinden istenen tüm meteorolojik bilgilerin hazırlanarak, merkeze aktarıldığını söyledi.

“Sel felaketleri sırasında üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirdik”

Boğaz’da yaşanan sel felaketinde ölen gençlere Allah’tan rahmet dileyen Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, yaşanan tüm süreçlerde kendilerinin üzerlerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirdiğini, gerekli ihbar ve uyarıları yerinde ve zamanında yapıklarını sözlerine ekledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz