- Advertisement -spot_img
Ana SayfaKıbrıs"Devletin de sahipsiz köpek sorununa el atması gerekir"

“Devletin de sahipsiz köpek sorununa el atması gerekir”

- Advertisement -spot_img

Bahar Uygur – Haberci Gazetesi

Gazimağusa Belediyesi Sağlık Şube Amiri Veteriner Hekim İlke Sabit Soyer, her geçen gün sokaktaki köpek popülasyonunun yükseldiğini belirterek, bazı vatandaş ve öğrencilerin satın aldıkları köpekleri hevesleri geçince sokağa attığına dikkat çekti.

Haberci gazetesine konuşan Soyer, Hayvan Refahı Yasası’nın revize edilip uygulanması gerektiğine de vurgu yaparken, pet shopların artık köpek satmamaları gerektiğine işaret etti.

İlke Sabit Soyer, Gazimağusa Belediyesi Köpek Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki çalışmaları gazetemize anlattı. Hayvanların refahı konusunda yerel yönetimlerin tek başına çözüm olamayacağını ifade eden Soyer, devletin de bu işe el atması gerektiğini bu yapının sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.

“Haziran ayında…”

Mağusa’daki barınakta 300 köpek bulunduğunu söyleyen Soyer, bunların refahı için ise iki veteriner hekim, bir anestezi teknisyeni, beş de temizlik-beslenme görevlisi çalıştığını söyledi.

Soyer, köpeklerin sokakta kontrolsüz çoğaldıkları için sürekli artan bir nüfus olduğunu ve özellikle haziran ayında sayılarındaki artışın fark edildiğini dile getirdi.

Öğrencilerin ülkelerine giderken ya da hevesi geçince beslediği köpeği sokağa bıraktığının altını çizen Soyer, köpeklerin ailenin bir bireyi gibi olması gerektiğine vurgu yaptı.

Köpek bakımının masraflı olduğunu hatırlatan Soyer, barınakta Veteriner Hekim Sertan Tekbıyık ile birlikte belediyenin olanakları dâhilinde aşılama, tedavi, kısırlaştırma iç-dış parazit temizlikleri yaptıklarını, aylık mama maliyetinin ise 40 bin TL olduğunu anlattı. Soyer, FARC adında bir dernek ve gönüllülerin kendilerine destek olduğunu ancak bu çabaların yeterli gelmediğini anlattı.

Pet shoplar neden köpek satmamalı? 

Pet shoplarda kontrolsüz şekilde köpek satılmamasının sorunun artmasına katkıda bulunduğunu belirten İlke Sabit Soyer sözlerine şöyle devam etti:

“Pet shopların köpek satmasını istemiyoruz. Satılacaksa da kontrollü ve yasa çerçevesinde olmalı. Köpeğin sahibinin kim olduğu bilinmeli. Yarın köpeği sokağa atacak olursa bu kişiye cezai yaptırım uygulanmalı. Hayvan Refahı Yasası var ama uygulanmıyor. Ceza kesmeyi Tarım Bakanlığı’na verdiler ama bakanlığın altyapısı yok.    Ceza kesme yetkisi ve yasayı uygulama yetkisi yerel yönetimlere verilmeli. Köpeklere çip takılmalı ve ruhsatlandırılması yapılmalı. Çip takılması köpeğin sahibinin kim olduğunu belirler ve köpeğini bir gün terk ederse kişinin bulunup, cezalandırılmasını sağlar.”

Barınaktan köpek sahiplenme oranının da çok düşük olduğunu ifade eden Soyer, bazı köpeklerin ömrünün 4-5 senesini barınakta geçirdiğini ve bunu tasvip etmediklerini söyleyerek, gönüllülerin köpeklerin sahiplendirmesi için yardımcı olduğunu dile getirdi.

İlke Sabit Soyer, sokak köpeklerinin çoğalmaması için ülke genelinde bir uygulama geliştirilmesi gerektiğini ve bunun da devlet politikası haline gelmesi gerektiğine vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Köpeklerin gelişigüzel dolaşması ve çoğalması insan sağlığını da etkiliyor. Köpeklerin aşısız kalması ekinokok hastalığının riskini yükseltiyor. Bizim burada yaptığımız sürdürülebilir değil. Devlet de elini taşın altına koymalı. Yurt dışından hayvan girişini yasaklamalı. Ancak, sadece yasaların yapılması yeterli değil, uygulanması da gerekir.”

Soyer, barınaktan köpek almak isteyenlerin, istedikleri köpeği çipletme ve ruhsatlandırma karşılığında ücretsiz olarak sahiplenebileceklerini de sözlerine ekledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz