- Advertisement -spot_img
Ana SayfaRum Basını64 yaşındaki sürgün Kürt siyasetçi Kıbrıs’ta Merkel’in ‘rehinesi’

64 yaşındaki sürgün Kürt siyasetçi Kıbrıs’ta Merkel’in ‘rehinesi’

- Advertisement -spot_img

64 yaşındaki Kürt siyasetçi Çerkez Korkmaz, 3 aydır Almanya’nın Interpol’e çıkarttırdığı “tutuklama emri” ile Kıbrıs’ta tutuklu.

64 yaşındaki Kürt siyasetçi Çerkez Korkmaz, 3 aydır Almanya’nın Interpol’e çıkarttırdığı “tutuklama emri” ile Kıbrıs’ta tutuklu.

Aynı zamanda akciğer hastası olan Korkmaz’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen suçlamalara dair Almanya hükümeti mahkemeye hala somut bir delil sunabilmiş değil, ancak Kürt siyasetçi hakkında süresiz tutukluluk kararı var. Hukukçular kararın ‘siyasi’ olduğu görüşünde, Korkmaz’ın tutuklu bulunduğu Kıbrıs’ta da kamuoyu tepkili.

Haber: Çağdaş Kaplan

Türkiye’de Kürt siyasi partilerinde yürüttüğü faaliyetler sonrası hakkında açılan davalar ve 11 yıl yattığı hapis cezası sonrası 2009 yılında ülkesini terk ederek yurt dışına çıkmak zorunda kalan Kürt siyasetçi Çerkez Korkmaz, 3 aydır Almanya’nın Interpol’e çıkarttırdığı “tutuklama emri” ile Kıbrıs’ta tutuklu.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nde 10 yıldır siyasi mülteci olan ve Yunanistan’ın başkenti Atina’ya seyahat etmek istediği sırada 21 Mart’ta Kıbrıs Larnaka Havalimanı’nda gözaltına alınan Korkmaz, Almanya tarafından “PKK’ye finans sağlamak ve siyasi çalışmaları için insan temin etmek” iddialarıyla suçlanıyor.

Kürt siyasetçi Korkmaz’a yöneltilen bu iddialara gerekçe olarak ise 2013 ve 2015 yılları arasında zaman zaman bulunduğu Almanya’daki Kürt dernek ve kurumlarında yürüttüğü siyasi faaliyetler gösteriliyor.

Almanya’nın Kıbrıs’tan iadesini talep ettiği Korkmaz, tutuklandığı tarihten bu yana Kıbrıs Larnaka İl Mahkemesi’nde 9 kez hakim karşısına çıktı.

Korkmaz duruşmalardaki savunmalarında iddiaları reddederken, mahkemeden Almanya’nın yönelttiği suçlamalara uygun somut delilleri mahkemeye sunmasını istedi.

Somut delil yok, süresiz tutukluluk var
Korkmaz’ın bu talebine rağmen Almanya hükümetinin Kıbrıs Larnaka Mahkemesi’ne şu ana dek sunduğu tek bir somut delil olmadı.

Almanya hükümeti duruşmalarda ancak Korkmaz’ın iadesi durumunda, Almanya’da başlayacak yargılamada suçlamalarla ilgili delillerle yargılama yapacağını belirtti.

Son olarak 17 Mayıs’ta görülen duruşmada savcı, Korkmaz’ın Almanya’ya iadesi talebinin gerçekleşmesi yönünde görüş bildirirken, mahkeme ise Interpol’un “tutuklama emri” ile ilgili Avrupa Birliği Adalet Divanı görüşünün sorulmasına karar vererek Korkmaz’ın süresiz olarak tutukluluk haline karar verdi.

Mahkeme bir sonraki duruşma için tarih vermezken, Korkmaz’ın tahliyesi için 30 bin Euro nakit, 100 bin Euro ise mülki kefaret şartı koydu.

“Hukuki değil siyasi”
Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Korkmaz’ın hukuki süreci ile ilgilenen, ona avukat desteği sağlayan Atina’daki Kürdistan Kültür Merkezi ve Kıbrıs’taki Kürdistan Theofilos Georgiadis Kültür Merkezi (Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδισταν Θεόφιλος) yetkilileri, Korkmaz hakkında çıkartılan yakalama kararına tepkili.

Almanya’nın hiçbir somut delil olmadan Korkmaz’ın iadesini istediğini ve bunun da bu kararın hukuki değil siyasi olduğunun kanıtı olduğunu belirten yetkililer, durumun Almanya’nın son dönemde ülkedeki Kürt siyasi faaliyetlerine yöneliminden bağımsız olmadığını söyledi.

Akciğer hastası
Atina Kürdistan Kültür Merkezi yöneticileri, Korkmaz’ın sağlık durumuna da dikkat çekti.

Korkmaz’ın akciğer yetmezliği, kronik astım ve kemik erimesi hastalıklarının olduğunu belirten yetkililer, kendisinin Atina ve Kıbrıs’ta bu sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğünü söyledi.

Yetkililer, Korkmaz’ın sağlık durumuna ilişkin raporları da Kıbrıs’taki mahkemeye avukatlar aracılığıyla sunduklarını fakat buna rağmen mahkemenin Korkmaz’ı tutuklu yargılamasının ciddi bir insan hakkı ihlali olduğunu söyledi.

Korkmaz’ın Atina’da yaşayan oğlu Tekin Korkmaz da duruma tepkili. Babasının Kıbrıs’ta tutukluluğunun yasal ve hukuki olmadığını Almanya’nın talebi üzerine “rehin” alındığını söyleyen Tekin Korkmaz, babasının ilerleyen yaşına ve sağlık sorunlarına da dikkat çekerek bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs kamuoyu tepkili
Kormaz’ın tutuklandığı günden bu yana Kıbrıs’taki birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü tarafından duruma karşı protesto gösterileri düzenleniyor.

Aralarında Kıbrıs Anarşist ve Komünist Birliği, Kıbrıs Sosyal Demokratlar Birliği Partisi, Kıbrıs parlamentosu üyelerinin de bulunduğu birçok platform, oluşum ve kanaat önderi tarafından Korkmaz’ın serbest bırakılması için imza kampanyası başlatıldı ve duruşmalar öncesi basın açıklamaları düzlendi.

Korkmaz’a Kıbrıs’ta futbol karşılaşmalarında tribünlerden de destek geldi.

Lefkoşa’da düzenlenen bir futbol müsabakasında da Omonia Atletizm Kulübü taraftarları maç boyunca “Çerkez Korkmaz’a özgürlük” pankartı açarak, Korkmaz lehinde tezahüratlarda bulundu.

Muş’ta 1955 yılında dünyaya gelen Çerkez Korkmaz, 8 çocuk babası.

1980 yılından bu yana Türkiye’de demokratik siyaset alanında çalışmalar yürüttü.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) çalışmalarında yer alan Korkmaz, bu siyasi faaliyetlerinden dolayı artan iktidar baskısı ve hapis cezaları sonrası ülkesini 2009 yılında terk etmek zorunda kalarak Kıbrıs’a geçti ve burada siyasi mülteci oturumu aldı.

Korkmaz siyasi faaliyetlerine Avrupa’da da devam etti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz