- Advertisement -spot_img
Ana SayfaKıbrısKAMUSEN Kadın Komitesi CTP ve HP ile toplantı gerçekleştirdi

KAMUSEN Kadın Komitesi CTP ve HP ile toplantı gerçekleştirdi

- Advertisement -spot_img

Toplantıda söz alan KAMUSEN Kadın ve Çocuk Komitesi Başkanı Ayşe Özdemirağ Kadın Hakları Konusunda 2004 yılından günümüze kadar komitenin merkez ve 5 bölgede çalışmalarını sürdürdüğü, KAMUSEN Kadın ve Çocuk Hakları Komitesinin bugüne kadar verilen eğitim, seminer ve konferanslardan,  mecliste çocuk istismarı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Hakları konusunda yapılan yasa çalışmalarında öneriler verildiğinden bahsetmiştir.

Ayrıca Komite olarak yakından takip edilen Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Uluslararası Çalışma Örgütünün yayınlanmış sözleşmeler olduğu, bunlardan CEDAW’ın  3 Eylül 1981 de yürürlüğe girdiği, CEDAW’ın “Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi” ve  İstanbul Sözleşmesinin “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele” hakkındaki Avrupa Konseyi sözleşmelerini Cumhuriyet Meclisimizden onaylanmış oldukları ve bunlar gibi 21.06.2019 tarihinde Uluslararası Çalışma Örgütünün 100. Yıl Konferansında ILO 190 sayılı sözleşmenin Cenevrede kabul edip tüm taraf ülkelere ve Dünyaya sunulmuştur. ILO 190 sayılı sözleşmenin “Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına” ilişkin olduğu, bu sözleşmenin KKTC Meclisinde görüşülerek yasallaşması konusunda öncelikli olarak kadın milletvekillerimizden destek beklediğini belirterek ILO 190 sayılı sözleşmesini Sn Sıla Usar’a sunmuştur.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili ve CTP Kadın Örgütü Başkanı Dr. Sıla Usar;

Toplantıda söz alan KAMUSEN Kadın ve Çocuk Hakları Komitesi Başkanı Ayşe Özdemirağ “kadın hakları” konusunda mücadele veren tüm Sivil Toplum Örgütlerinin tek bir yumruk olarak çalışması gerektiğini belirterek 2004 yılında kurulan merkez ve 5 bölgede çalışmalarını sürdüren KAMUSEN Kadın ve Çocuk Hakları Komitesinin bugüne kadar verilen eğitim, seminer ve konferanslardan,  mecliste çocuk istismarı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Hakları konusunda yapılan yasa çalışmalarında öneriler verildiğinden bahsetmiştir.

Ayrıca 1980 yıllarından günümüze kadar gerek Birleşmiş Milletlerin, Avrupa Birliğinin ve Uluslararası Çalışma Örgütünün dünyaya sunmuş olduğu ve Cumhuriyet Meclisimizin de kabul ettiği sözleşmeler olduğu, bunların Kadın Hakları konusunda en önemlilerinden CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi olduğu belirtmiştir. 21.06.2019 tarihinde Cenevrede Uluslarası Çalışma Örgütünün 100. Yıl dönümü nedeniyle düzenlenen konferansta ILO 190 sayılı sözleşmeyi ve 206 sayılı Tavsiye Kararını üye devletlerine ve dünyaya sunduğunu, ILO 190 sayılı sözleşmesinin “Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına” ilişkin olduğu, bu sözleşmenin KKTC Meclisine sunulmasının talep edildiği, özellikle Mecliste bulunan kadın vekillerimizin bu sözleşmenin yasallaşması konusunda destek beklediğini belirterek ILO 190 sayılı sözleşmesin  Sn Jale Refik Rogers’e sunmuştur.

Halkın Partisi adına milletvekilimiz Sn Jale R. Rogers, Halkın Partisi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği komitesinin dört yıldır aktif olarak çalıştığı, Komitenin Kadın Hakları, Çocuk Hakları ve LGBT konusunda birçok çalışması olduğunu, Mecliste de İnsan Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti, Cinsiyet Eşitliği konusunda çalışmaların devam ettiğini, Komitenin LGBT ile ilgili her yıl Onur Yürüyüşüne katılım sağladıklarını, her yıl kadın sağlığı ve kadına şiddet konusunda seminer, konferans ve eğitim verildiğini dile getirerek bu yıl Emekçi Kadınlar Günü konusunda 7 Mart ve 14 Mart’ta seminerler düzenleyeceklerini diğer kadın komite ve sivil toplum örgütlerinin katılımlarını beklediklerini dile getirmiştir.

Ayrıca İnsan Kaçakçılığı konusunda Ceza Yasasına yeni maddeler koyulması gerektiği, bu konuda Polis Genel Müdürlüğünde ve ilçelerde özel birimlerin kurulması gerektiği, Çocuk İstismarı Konusunda mecliste Çocuk İzleme Merkezi yasası üzerinde çalışıldığını, bu yasanın meclisten geçmesi ve bu konuda da özel birimler kurulması ile çocukların istismarının önüne geçilebileceğini, yasanın geçmesi halinde ilgili Bakanlıkların güçlü bir koordinasyon ile çalışmasının daha sağlıklı olacağını, dile getiren Jale R. Rogers, doğurganlık konusunda kürtaj süresini uzatmanın bebeğe zarar vermenin dışında kadına da psikolojik ve bedensel zararlar verebileceği,  toplumumuza bu konuda eğitim verilmesinin daha uygun olduğunu dile getirmiştir.

Kadınların aktif siyasete daha çok girmesi gerektiği, mecliste kadın milletvekili oranın düşük olduğu,

Kadın Hakları konusundaki Uluslararası Sözleşmelerin meclisimizde kabul edilmesinin biz kadınlar için çok önemli olduğunu, bugüne kadar bu konuda geçirilen yasalar olduğu fakat uygulamanın yavaş ilerlediğini, bu konularda yaptırım gücünün daha sert önlemler alınması gerektiği, Uluslararası Çalışma Örgütü Konferansında kabul edilen ILO 190 sayılı sözleşme ile kadınların iş hayatında daha aktif ve verimli olabileceğini, sözleşmeyi inceleyerek mecliste çalışmaların yapılması konusunda her türlü katkıyı koymaya hazır olduğunu belirtmişir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz