Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yaşanan yangın ve sağlık alanındaki sorunlarla ilgili Havadis’e çok önemli açıklamalarda bulundu:
“DÖNMEMİZ ÇOK RİSKLİ”: Dr. Gürkut: Bazı ileri hizmetler yalnız Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde verilebiliyor. Hastaneye bir an önce dönmek istiyoruz ancak yangın nedeni belirlenmeden orada hizmete başlamak riskli. Oyalanmaya vaktimiz yok, hizmete başlamalıyız
“HİÇ BİR TEDBİR YOKTU”: Dr. Gürkut: Yangına hazırlıksız yakalandık. Acil durum planı yoktu, tatbikatı yapılmış bir yangın senaryosu yoktu. Oksijeni kimin kapatacağı, elektrikleri kimin keseceği, tahliye kararının nasıl alınacağı, yangın merdivenlerinin durumu, hangi katın nereden boşaltılacağı gibi planlar olmalıydı
“BAKAN OLUNCA UYGULAYAMADILAR”: Dr. Gürkut: Son yıllardaki sağlık bakanlarının hepsinin doktor olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Tabipler Birliği başkanları da bakan oldu bu ülkede. Birlik başkanıyken, o sorunların nasıl çözüleceğine dair söylemleri, bakan olunca neden uygulayamadılar?
HESABI VERİLMELİ: Dr. Gürkut: Tahliye sonrası 3 hasta yaşamını yitirdi. Cihazlara bağlı olan hastalar, tahliye sırasında, hemen desteklendiler. Ama solunum cihazına bağlı birini cihazdan ayırmanın, ciddi sorunlara yol açacağı kesindir. Olaydan kaynaklanan bir kötüye gidiş varsa hesabının verilmesi lazım
Pınar BARUT
Geçtiğimiz hafta, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yaşanan yangının çıkış sebebi henüz belirlenemezken, hasar tespit çalışmaları da tamamlanamadı.
Yangın sırasında, başka hastanelere sevk edilen 3 hastanın hayatını kaybetti olayda, adeta can pazarının yaşanmış, herhangi bir yangına karşı hiç bir tedbirin alınmadığı su yüzüne çıkmıştı.
Yangın alarm sistemi ve duman detektörlerinin çalışmadığı Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin Acil Servis bölümü ise geçtiğimiz gün tekrar hizmete girdi.
Ancak, diğer bölümlerin ne zaman hizmete açılacağı bilinmiyor.
Yaşanan acı olay ve sonrasına ilişkin Havadis’e açıklamalarda bulunun, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, bazı ileri düzeydeki hizmetlerin, hala sadece Nalbantoğlu’nda verilebildiğine dikkat çekerek, hastaneye bir an önce dönmek istediklerini ama yangına sebep olan sorun giderilmeden dönmeleri halinde, yine risk altında olacaklarını belirtti.
Hiçbir acil durum planının olmadığının altını çizen Dr. Gürkut, ihmaller zincirini ve meclisin yetersizliğini tüm detaylarıyla Havadis’e anlattı.
Dr. Gürkut: Hala çok endişeliyiz
Yangının nerede ve nasıl çıktığını az çok bildiklerini söyleyen Dr. Gürkut, anjiyo odasında, gece belli bir saate kadar anjiyo işlemlerinin devam ettiği, sonrasın odanın boşaltılıp kilitlendiği ve sabah 6:45’de de dumanların fark edildiği yönünde bilgiler aldıklarını kaydetti.
Dr. Gürkut, “Odadaki kesintisiz güç kaynağından başlamış olabileceğini düşünüyorlar. Teknik analizlerin yapılması gerekiyor tabi” diyerek, “Orada elektrik sistemi ile ilgili ne gibi bir sıkıntı oldu?” diye sordu.
Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin çok büyük bir hastane olduğunu ve bu yükü çekebilecek başka bir hastane olmadığını vurgulayan Dr. Gürkut, yangından beri tüm ekiplerin ve personelin, tüm malzemeleriyle birlikte, özel hastanelerde hizmete devam etmeye çalışmalarına rağmen, yine de çok endişeli olduklarını söyledi.
“Bir an önce hastanemize dönmekte kararlıyız”
Bazı ileri düzeydeki hizmetlerin, hala sadece Nalbantoğlu’nda verilebildiğine dikkat çeken Dr. Gürkut, hastaneye bir an önce dönmek istediklerini ama yangına sebep olan sorun giderilmeden dönmeleri halinde, yine risk altında olacaklarını belirtti.
Sağlık örgütleri olarak, bakanlığa ve başhekimliğe, hastanenin güvenli bir hale getirilmesi çalışmalarının en hızlı şekilde tamamlanması gerektiğini söylediklerini ifade eden Dr. Gürkut, “Bizim oyalanmaya vaktimiz yok. Bir an önce hastanemize dönüp hizmete başlamaya kararlıyız. Ama dönerken daha büyük bir tehlikeyle hem çalışanlarımızı hem hastalarımızı yüz yüze bırakmamalıyız” dedi.
“Sağlık Örgütleri olarak birçok yer ile görüştük”
Dr. Gürkut, yangından hemen sonra, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve TIPIŞ olarak, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği KTMMOB-MO, Kıbrıs Türk Elektrik Mühendisleri Odası KTEMO, Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği KTEMB ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığıyla görüştüklerini belirtti.
Dr. Gürkut, “İş Yeri Güvenliği ve Sağlığı Yasası tahtında, hem tüm hastanelerimizin güvenli hale getirilmesi hem de yangından sonra binamızın statik olarak elektrik donanımının, havalandırma sistemlerinin ve alt yapısının, hastalarımızı tedavi etmeye uygun olup olmadığının hızlı şekilde ele alınması gerektiğini söyledik” dedi.
“Acil servis hizmete girdi ama…”
Hastanenin acil servisinin, yangın alanının uzağında olmasından dolayı hizmete açıldığını hatırlatan Dr. Gürkut, diğer alanlarda bulunan yatılı servislerin, ameliyathanelerin, yoğun bakımların, ikinci kattaki diğer cerrahi ve kadın doğum servislerinin ve zemin kattaki bölümlerin, hizmete girip girmeyeceğine, bir an önce karar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Dr. Gürkut: Hastaneyi eski haline getirmemiz yetmez. Daha güvenli hale getirmemiz lazım. Bir yangın yaşadık ve duman detektörleri olmadığını, yangın alarm sisteminin çalışmadığını ve böylesi bir olaya ekip olarak hazır olmadığımızı gördük
“Hiçbir acil durum planı yoktu”
Yangına hazırlıksız yakalanıldığını vurgulayan Dr. Gürkut, can kayıpları olmasından dolayı çok üzgün olduklarını ama kimsenin ateşlerde kalıp yanmamasının nispeten sevindirici olduğunu söyledi.
Bu yangını, nispeten daha ucuz atlattıklarını, hal böyleyken daha büyük bir tehlikeyle yüz yüze kalmamak için daha güvenli bir ortam oluşturulması gerektiğini belirten Dr. Gürkut, eksikliklerle ilgili şunları söyledi: Görev dağılımı yoktu, acil durum planı yoktu, tatbikatı yapılmış bir yangın senaryosu yoktu. Böyle bir durumda, oksijen sistemini kimin kapatacağı, elektrikleri kimin keseceği, tahliye kararının nasıl alınacağı, hangi çıkışların kullanılacağı, yangın merdivenlerinin durumu ve anahtarlarının nerede olduğu, hangi katın nereden boşaltılacağı gibi planlar olmalıydı. Belki bir duman detektörü olsaydı, alarmlar devreye girip su püskürteceği için yangın büyümeden söndürülecekti. Bunların hemen yapılması lazım
“Yasalar eksik, meclis hantal”
KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde, her dönem ciddi sayıda doktor ve sağlıkçı vekil ve bakan olmasına rağmen, sağlık alanındaki sorunların giderilememesi konusuna da değinen Dr. Gürkut, meclisin başlıca görevinin yasa çıkarmak olduğunu ama sağlık alanındaki yasalarda da, diğer alanlarda olduğu gibi ciddi eksikliklerin bulunduğuna dikkat çekti.
“Örneğin ‘Gıda Güvenliği Yasası’ var, ‘Kanserin Bildirim Zorunluluğu’ yasası var. Ama akciğer kanseri ülkemizde bir numaraya yerleşmiş olmasına rağmen, kapalı alanlarda sigara içilmeye devam ediliyor” diyen Dr. Gürkut, gıda güvenliğini sağlayabildiğimizi söylemenin de mümkün olmadığını söyledi.
Kanser vakalarında bildirim zorunluluğu olmasına rağmen, uygulama ve denetimin yetersiz kaldığını savunan Dr. Gürkut, her şeyden önce, meclisin zaten kendi iç yapısının hantal ve yavaş ilerlediğini vurguladı.
“Tabipler Birliği başkanları da Sağlık Bakanı oldu bu ülkede”
Son yıllarda, Sağlık Bakanlarının da doktorlar olduğunun gözden kaçmaması gerektiğini ve meclisin yapabildiği yasaları da, hayata geçirmekte zorlandığını belirten Dr. Gürkut, neden uygulamada başarısız olunduğunun sorgulanması gerektiğini ifade etti.
“Tabipler Birliği başkanları da bakan oldu bu ülkede. Birlik başkanıyken, o sorunların nasıl çözüleceğine dair yaptıkları söylemleri, bakan olunca neden uygulayamadılar?” diye soran Dr. Gürkut, bu kişilerin önlerine ne gibi engellerin çıktığını, bunların siyasi mi yoksa başka sebepler mi olduğunu bilmeleri gerektiğini söyledi.
“Yapılan yasalar, uygulamada yaşam bulamıyor”
Dr. Gürkut son olarak şunları söyledi: İnsan kaynakları bakımından da kısıtlı bir ülkeyiz. Çok değerli insanlarımız var ama çok az. Bu insanlarımızı doğru değerlendirmemiz lazım. Mecliste hekimler hep oldu. Hatta bu dönem en düşük sayıdalar. Önceki dönemlerde daha da çok sayıda hekim girdi meclise. Yapılan yasalar, uygulamada yaşam bulamıyor. Meclisin kendi yapısında hantallık var. Verimli çalışamıyor. Önce bunun çözülmesi gerekiyor.
“Ölümler araştırılmalı”
Yangın sırasında, başka hastanelere sevk edilen ve yaşamını kaybeden 3 hastayla ilgili de konuşan Dr. Gürkut, bu ölümlerin mutlaka soruşturulması gerektiğini belirtti.
Hayatını kaybeden hastaların, yoğun bakım hastası olduğunu ve cihazlara bağlı yaşama tutulduğu gerçeğinin de bilindiğini vurgulayan Dr. Gürkut, “Solunumunu kendi başına yapamayan ve cihazlarla soluk alıp verebilen bu hastaların durumu zaten çok kritik. Tahliye sırasında, cihazlardan çıkarıldıkları anda, hemen desteklendiler. Ama can kaybıyla biten 3 vakanın, mutlaka Bakanlık ve başhekimlik tarafından incelenmesi ve soruşturulması lazım” dedi.
Hayatını kaybeden hastalar için otopsi yapılmadığının altını çizen Dr. Gürkut, solunum cihazına bağlı bir hastayı cihazdan ayırıp göndermenin, ciddi sorunlara yol açacağının kesin olduğunu belirtti.
Dr. Gürkut, “Ortada, olaydan dolayı kaynaklanan bir kötüye gidiş olmuşsa, hesabının verilmesi lazım” dedi.