- Advertisement -spot_img
Ana SayfaDünyaGönüllüler Barış Yürüyüşü için Saraybosna'dan yola çıktı

Gönüllüler Barış Yürüyüşü için Saraybosna’dan yola çıktı

- Advertisement -spot_img

“Barış Yürüyüşü”, Srebrenitsa’nın Sırp askerlerin kontrolüne geçmesinden sonra yaşanan soykırımdan kaçan sivillerin orman yolundan Tuzla şehrine ulaşmak için kullandığı güzergahta düzenleniyor.

Yürüyüşe katılacak 33 gönüllü, Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu Şehit ve Gaziler Anıtı’nın önünden Srebrenitsa’ya hareket etti.

“Savaşların olmadığı bir dünya”

Yürüyüş, o dönemde yapılan katliamlar nedeniyle “ölüm yolu” olarak adlandırılan güzergahta 8 Temmuz’da başlayacak.

3 gün sürecek yürüyüşün organizatörlerinden Muhamed Papic, Temmuz 1995’te yaşananların unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Soykırım kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı’nda masum insanların mezarlarını gördükçe büyük acı hissettiklerini anlatan Papic, “Bize düşen affetsek de unutmamak” dedi.

Bu yılki yürüyüşe katılacak 12 yaşındaki Arnela Dzinelic ise, savaşların olmadığı bir dünya temennisinde bulundu.

Katılımcılar her gün 35 kilometre yürüyor

Srebrenitsa’daki soykırım, Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul ediliyor.

Soykırımdan kaçmak isteyen sivillerin kullandığı orman yolunda her yıl 8-10 Temmuz’da Barış Yürüyüşü düzenleniyor.

Nezuk kasabasında 8 Temmuz sabahı başlayan ve dünyanın farklı bölgelerinden binlerce kişinin katıldığı yürüyüş, 10 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda son buluyor. Katılımcılar her gün ortalama 35 kilometre yürüyor.

Üzerinden 24 yıl geçti…

Geceleri daha önce belirlenen güzergah üzerindeki kamp alanlarında geçiren katılımcılara, Srebrenitsa soykırımı hakkında bilgi veriliyor.

Bu yıl 11 Temmuz’da düzenlenecek anma ve cenaze töreninde 33 soykırım kurbanı daha toprağa verilecek. Potoçari Anıt Mezarlığı’nda 6 bin 610 soykırım kurbanının mezarı bulunuyor.

Savaş suçlusu Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerlerin 11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa’ya girmesinin ardından 8 binden fazla Boşnak sivil hunharca katledilip toplu mezarlara gömüldü. Toplu mezarlardan çıkarılıp kimlik tespiti yapılan kurbanlar, her yıl 11 Temmuz’da anıt mezarlığa defnediliyor.

Aradan 24 yıl geçmesine rağmen hala binin üzerinde kurbanın cesedi aranıyor.

Kaynak: AA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz