- Advertisement -spot_img
Ana SayfaTürkiyeTaşkın Müzesi tamamlandığında dünyada ilk olacak

Taşkın Müzesi tamamlandığında dünyada ilk olacak

- Advertisement -spot_img

Trabzon Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) 22. Bölge Müdürlüğünde yapılacak ve hemen hemen herkesin faydalanabileceği müzede “taşkına sebebiyet vermemek”, “taşkından korunmak” ve “taşkın anındaki davranışlar” ile ilgili aktivasyon alanları, simülasyonlar, deneysel setler ile dünya genelinde son yıllarda uygulanmaya başlanan yenilikçi taşkın kontrol tesislerinin tanıtılacağı bölümler gibi pek çok farklı bölüm yer alacak.

Fotoğraf: İHA

1 Kasım’da çalışmalara başlanılan müzede, 2020 yılının nisan ayında çalışmaların tamamlanması hedefleniyor.

Taşkınların özellikle yoğun olarak yaşandığı ve son 90 yılda yaklaşık 700 kişinin hayatını kaybettiği Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon’da kurulacak ve müze özelliği de olacak bir “Taşkın Tanıtım Merkezi”, DSİ 22. Bölge Müdür Vekili Dr. Emre Akçalı tarafından projelendirildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin taşkın olaylarına dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek amacıyla dünyada bir ilk olma özelliği taşıyacağını belirttiği Taşkın Müzesinin yaklaşık 400 bin liraya mal olması planlanıyor.

Fotoğraf: İHA

“Doğu Karadeniz Bölgesi, Türkiye’de en çok taşkın meydana gelen bölge”

Türkiye’de en çok taşkınların Doğu Karadeniz Bölgesinde meydana geldiğine vurgu yapan DSİ 22.Bölge Müdür Vekili Dr. Emre Akçalı, söz konusu taşkınların oluşmasında diğer etkenin insan müdahalesi olduğunu söyledi.

Taşkın zararlarını azaltmak için böyle bir projeyi hayata geçireceklerini belirten Akçalı, Taşkın Müzesinin taşkın zararlarını anlatmak ve insanları taşkınlarına karşı bilinçlendirmek için kurulacağını ifade ederek, “Doğu Karadeniz Bölgesi, Türkiye’de en çok taşkın meydana gelen bölge konumunda. Bunda, yoğun yağışların yanında bölgenin topografyası, jeolojisi gibi etkenleri sıralayabiliriz. Bir diğer etken ise insan müdahaleleri. Taşkınlarda bunlar çok önem arz ediyor. Bununla ilgili taşkın zararlarını azaltmak adına sosyal proje başlatmak istedik. Yediden yetmiş yediye herkesi taşkınlara karşı, özellikle taşkınlara nelerin sebep olduğu konusunda bilinçlendirmek istedik. Bunun dışında taşkından korunma yolları gibi farklı çalışmalarımız müze kapsamında olacak” dedi.

Fotoğraf: İHA

“Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 74 bin dere yatağı var”

Akçalı, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 74 bin dere yatağı bulunduğunu, bunun da sel ve heyelan riskini artırdığına dikkat çekerek, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 74 bin dere yatağı var. Bunların hepsi ayrı, münferit bir kol. Bunların hepsinde jeolojik nedenlerle heyelan riski ister istemez olabiliyor. Heyelanı önleme, sebep olmama adına bilinçlendirme çalışmalarımız olacak. Müzenin içerisinde adına heyelan yamacı dediğimiz bir modelimiz olacak. Bunun dışında taşkın hidrolik modelleri olacak” diye konuştu.

Fotoğraf: İHA

“Evinizin taşkın riski altında olup olmadığını gösteren haritalarımız olacak”

Gelişen teknolojiyle birlikte vatandaşın artık evinin taşkın riski olup olmadığını öğrenebileceğini dile getiren Akçalı, “Evinizin taşkın riski altında olup olmadığını gösteren haritalarımız olacak. Siz ekran üzerinden evinizi bulacaksınız, o evinizin taşkın riski altında olup olmadığını öğrenebileceksiniz. Bunun dışında bölgemizde geçmişte maalesef çok büyük taşkınlar oldu. Onunla ilgili fotoğraflar, videolar, maketler olacak. Çünkü geçmişi bilmeyen geleceğe düzgün yol alamaz. Yeni dünyada uygulanan tip modeller var, bunlarla ilgili yine çalışmalarımız olacak. Ayrıca erken uyarı sistemi nasıl uygulanabilir onunla ilgili modellerimiz olacak. Bunun dışında üç boyutlu animasyon odamız olacak. Gözlüklerimizi takarak adeta bir taşkının içerisinde yaşıyormuş gibi bir odamız olacak. Bunun dışında çocuklara yönelik eğitim dokümanlarımız olacak. Taşkın önleme adı altında bir video oyunumuz da olacak” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: İHA

“Yediden yetmiş yediye herkese bir bilinç kazandırmak istiyoruz”

Emre Akçalı, müzenin dünyada başka bir eşi ve benzeri olmadığını anlatarak, “İnteraktif bir müze olması dolayısıyla gerçekten dünyada eşi benzeri olmayacak bir müze olacak. Burada yediden yetmiş yediye herkese bir bilinç kazandırmak istiyoruz. Bu sayede en azından taşkın zararlarını azaltarak gelecek nesillere daha sağlıklı bir dünya bırakacağız” dedi.

Fotoğraf: İHA

Kaynak: İHA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz