- Advertisement -spot_img
Ana SayfaGündemAile Bakanlığı açıkladı: 4 bin 635 personel alınacak

Aile Bakanlığı açıkladı: 4 bin 635 personel alınacak

- Advertisement -spot_img

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2020 yılı bütçesinin sunumunu yaptı.

Ailenin öneminden bahseden Selçuk, yürütülen tüm politikaların nihai hedefinin mutlu, çalışkan ve üretken bireylerin, uyumlu aileler içinde daha müreffeh bir toplum hedefine doğru birlik ve beraberlik içinde yürümesi olduğunu belirtti.

Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) ile sahadaki 2 bin 700 ASDEP görevlisinin 2 milyon hanede, 4 milyon 233 bin vatandaş ile görüşme yaptığını ifade eden Selçuk, hanelerden toplanan bilgilerin “online” olarak veri tabanına aktarıldığını anlatarak, şunları söyledi:

“1000 ASDEP personeli alımı için ilanımız bu hafta yayınlanacak ve gelecek hafta başvuruları almaya başlayacağız. 2 bin 313 sözleşmeli, 322 kadrolu personel alımımız ÖSYM tarafından duyurulacak ve başvurular da alınmaya başlanacak. İŞKUR üzerinden de 1000 işçi alımı için ilgili ilan önümüzdeki hafta İŞKUR tarafından yapılacak.”

Sosyal hizmet merkezlerinin sayısı artırılacak

Kurumsal hizmetlerde sosyal hizmet merkezleri (SHM) ile yapısal bir değişime gidildiğini anlatan Selçuk, ülke genelinde 330 merkezin hizmete açıldığını, bu yıl sonunda SHM sayısının 332’ye, 2020’de ise 353’e çıkarılacağını belirtti. Selçuk, şimdiye kadar yaklaşık 6 milyon vatandaşa hizmet sunulduğunu söyledi.

Selçuk, Roman vatandaşların eğitim, sağlık, istihdam, barınma ve sosyal hizmetler alanlarında yaşam koşullarını iyileştirilmesi için Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ile I. Aşama Eylem Planı’nın 30 Nisan 2016’da yayınlandığını hatırlattı.

2019-2021 yıllarını kapsayan II. Aşama Eylem Planı hazırlık çalışmalarının bittiğini ve en geç aralık ayı içerisinde yayınlanacağını da söyledi.

Aile danışmanlığı hizmetine e-Devlet’ten başvuru

Selçuk, Evlilik Öncesi Eğitim Programı ile 1,1 milyon gence ulaşıldığını, Aile Eğitim Programı (AEP) ile 1,8 milyon vatandaşa ücretsiz eğitim verildiğini söyledi.

Aile bütünlüğünü korumaya yönelik en önemli projelerden birinin de Aile Danışmanlığı ve Boşanma Süreci Danışmanlığı olduğunu anlatan Selçuk, şöyle konuştu:

“Bugüne kadar 32 bin 200 kişiye ücretsiz danışmanlık hizmeti sunduk. Danışmanlık programına başvuranların yaklaşık yüzde 40’ı boşanmaktan vazgeçmiş durumda. Aile birliğini korumak adına bunu çok önemli görüyorum. Aldığımız olumlu geri bildirimler neticesinde 2020 yılında da danışmanlık hizmetlerimizi geliştirmek istiyoruz. Artık aile danışmanlığı hizmetimizin e-devlet üzerinden de başvurularını almaya başladık.”

Selçuk, toplam 700 bini aşkın kişiye uyuşturucu ile mücadele konusunda farkındalık eğitimi verildiğini belirtti.

Türkiye Afet Müdahale Planı gereğince Bakanlığın afet ve acil durumlarda psiko-sosyal destek hizmetleri sunduğunu anlatan Selçuk, şu ana kadar 110 afet ve acil duruma müdahale edildiğini, 105 bin 200 hanede 430 bin vatandaşa psiko-sosyal destek hizmeti verildiğini vurguladı.

Kadın kooperatifçiliği için 5 milyon euroluk proje

Zehra Zümrüt Selçuk, Çeyiz Hesabı uygulamasında 7 bin 500 lira olan devlet katkısının yasal değişiklikle 9 bin liraya çıkarıldığını, 2019 Eylül ayı sonu itibarıyla Çeyiz Hesabında 17 bin kişinin 80 milyonu aşkın mevduatı bulunduğunu vurguladı.

Toplumsal farkındalığın artması, uygulanan teşvik politikalarının karşılık bulması neticesinde kadınların istihdam ve iş gücüne katılımında önemli mesafeler kat edildiğine dikkat çeken Selçuk, 2002’de yüzde 25,3 olan kadın istihdam oranının 2019’da yüzde 28,9’a yükseldiğini, kadın işgücü sayısının da 10 milyon 919 bine çıktığını anlattı.

Kadınlarda iş gücüne katılma oranının ise yüzde 35’lerde olduğunu söyleyen Selçuk, “Bu doğrultuda 2023 yılında kadın istihdam oranını yüzde 34’e, kadın iş gücüne katılım oranını ise yüzde 38,5’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile geçen yıl kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesine yönelik protokol imzalandığını hatırlatan Selçuk, 2020’de ilk defa kadın kooperatifçiliği alanında 5 milyon euroluk bir proje uygulayacaklarını açıkladı.

Kadın konukevleri ihtisaslaştırma çalışmaları devam ediyor

Şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurlarının etkin korunması için tüm taraflarla iş birliği içerisinde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 3. Ulusal Eylem Planı’nı uygulamaya geçirdiklerini anlatan Selçuk, 2021-2025 yıllarını kapsayacak 4. Ulusal Eylem Planı için de hazırlıklarının devam ettiğinden bahsetti.

Yüksek can güvenliği riski bulunan şiddet mağdurlarının etkin korunması için başlatılan şiddet uygulayan ve şiddet mağdurunun birlikte takip edildiği elektronik kelepçe uygulamasının sürdüğünü söyleyen Selçuk, uygulamayla ilgili olumlu değerlendirmeler neticesinde uygulama illerini 6’dan 15’e çıkardıklarını vurguladı.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinden (ŞÖNİM) kurulduğu günden bugüne kadar 514 bin kişinin yararlandığını belirten Selçuk, kadına yönelik şiddetle mücadelede yatılı kurumsal hizmet birimleri olan kadın konukevlerinin nicelik ve nitelik olarak kapasitelerinin geliştirildiğini söyledi.

Türkiye’de 2002’de 11 kadın konukevinin 283 kapasite ile hizmet verdiğini, bugün 110’u Bakanlığa bağlı olmak üzere ülke genelindeki 145 kadın konukevinin 3 bin 482 kapasiteyle hizmet sunduğunu anlatan Selçuk, kadın konukevlerini ihtisaslaştırma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Koruyucu aile yanında kalan çocuk sayısı arttı

Sosyal Ekonomik Destek (SED) hizmetinden 127 bin çocuğun ailesi yanında yararlandığını belirten Selçuk, okul destek projesiyle SED hizmetinden faydalanan ortaokul çağındaki 15 bin çocuğun da kültürel, sanatsal, sportif, akademik yönden güçlendirildiğini vurguladı.

Koruyucu aile yanında kalan çocuk sayısının 2002’de 515 iken 2019 itibarıyla 7 bini aştığını anlatan Selçuk, 14 şehirde koruyucu aile yanındaki çocuk sayısının kuruluş bakımındaki çocuk sayısını aştığını söyledi.

“460 çocuğumuz bu yıl olmak üzere 17 bin 278 çocuğumuzu evlat edindirme hizmetinden faydalandırdık.” 

“2 bin 24 çocuğumuz özel okula ücretsiz devam ediyor”

Bakımın zorunlu olması halinde çocukların rehabilitasyon süreci tamamlandıktan sonra tekrar ailesinin yanına döndürülmesi için gayret sarf ettiklerini belirten Selçuk, bugüne kadar 11 bin 582 çocuğun da ailesinin yanına döndürüldüğünü anlattı.

Selçuk, çocuk evlerinde 6 bin 154 çocuğa hizmet verildiğini, çocuk evleri sitesinde ise 5 bin 965 çocuğun bakımının sağlandığını vurguladı.

Bakan Selçuk, çocuk destek merkezlerinde (ÇODEM) bin 396 çocuğa hizmet verildiğini de söyledi.

Çocukların kreş ve gündüz bakımevleri ile okul öncesi eğitimlerden yararlandırıldığını anlatan Selçuk, “Çocuklarımızın akademik başarıları bizim için önemli. Bu yıl çok mutluyuz ki çocuklarımızın takdir, teşekkür oranını yüzde 42’den yüzde 58’e çıkarttık. Geçen yıl 1367 çocuğumuz özel okul imkanından yararlanırken bu sene 2 bin 24 çocuğumuz özel okula ücretsiz devam ediyor” dedi.

“955 gencimizi sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırdık”

Koruma altındaki çocuklardan 361’inin 2019’da üniversiteye yerleştiğini belirten Selçuk, şöyle konuştu:

“Kuruluş sonrasında destek verilmediği eleştirileri doğru değil. Korunma ve bakım altındaki gençlerin reşit olarak veya akademik yaşamlarını tamamlamaları ile kuruluş bakımından ayrılmalarından sonra belirli sürelerle izlemelerine devam ediyoruz. Bu şekilde 955 gencimizi sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırdık. Kurum bakımından ayrılan 7 bin 503 gencimizle görüşme gerçekleştirdik. Kendilerine kurum bakımından ayrıldıktan sonra da iş hayatı, sosyal yaşam gibi konularda rehberlik edip, sorun ve önerilerini takip ediyoruz.”

Mobil çocuk sosyal hizmet birimleri

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, hakkında korunma ve bakım tedbiri kararı alınmış 2 bin 183 gencin bu ay kamu kurumlarına yerleştirildiğini, aralıkta gerçekleştirilecek atamayla kamuya yerleştirilen çocuk sayısının 15 bini aşacağını açıkladı.

Selçuk, kamuda istihdam hakkını kullanmayan gençler için Özel Sektör İstihdam Teşviki uygulamasının hayata geçirildiğini ve son 3 ay içerisinde 3 bin 183 gencin bu teşviklerden yararlandırıldığını söyledi.

Mobil çocuk sosyal hizmet birimlerini hayata geçirdiklerini aktaran Selçuk, okul devamsızlığı olan, ihmal, istismar, suça sürüklenme gibi riskler altındaki çocuklara yönelik tespit ve müdahale çalışmaları yürütüldüğünü anlattı. Selçuk, bu hizmetle 17 bini aşkın çocuğa ve 11 bin aileye ulaşıldığını belirtti.

Çocuk işçiliğiyle mücadele çalışmalarına değinen Selçuk, sokakta çalışan ve dilencilik yaptırılan çocuklar için illerde mobil ekipler oluşturulduğunu, 132 mobil ekiple müdahale edilen çocuk sayısının 17 bini aştığını söyledi.

Selçuk, Bakanlığın açılış izni verdiği özel kreş ve gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüplerinden 84 bini aşkın çocuğun hizmet aldığını, 2019’da ise 3 bini aşkın çocuğun ücretsiz faydalandığını vurguladı.

Kaynak: AA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz