CTP Milletvekili Asım Akansoy BRT’de özel yayına katılarak Pembe Paşaoğluları’nın sorularını yanıtladı.
Akansoy, içinde bulunulan olağanüstü durumda olağan adımlarla sorunların yönetilemeyeceğini vurguladı.
Asım Akansoy, Türkiye ile protokol üzerinden yürütülen ilişkinin yeniden yapılanması gerektiğini dile getirdi.
“TÜRKİYE İLE OLAN İLİŞKİLERİMİZİ YENİDEN YAPILANDIRARAK, YARINI DAHA İYİ KURALIM”
Akansoy, “Ne denli ciddi kara deliklere sahip olduğumuz, yapısal, kurumsal sorunlara sahip olduğumuzu bu süreç bize çok net bir şekilde gösterdi. Dolayısıyla aklı başında olan insan şunu der: biz düne dönmeyelim. Madem ki büyük bir krizle karşı karşıyayız Türkiye ile olan ilişkilerimizi yeniden yapılandırarak, yarını daha iyi kuralım. Yarın daha iyi olsun bugünden.
Hükümetin varolan sorunları bugün şöyle çözelim yarın böyle çözelim şeklinde günlük, palyatif olmamalıdır. Daha bütünlüklü bir şekilde tüm siyasi partilerin, paydaşların görüş ve önerileri ile yeni bir toplumsal vizyon ile hareket etmesini özlerdik. Yeni bir toplumsal vizyonun içerisinde protokol meselesi de var” dedi.
“PROTOKOLLER HÜKÜMETLERİ YERİNDEN ETTİ”
Akansoy, bugüne kadar imzalanan protokollerde ciddi tıkanıklar olduğunu ve bu protokollerin bir şekilde hükümetleri de yerinden ettiğini söyledi.
Akansoy, “Yapmamız gereken büyük işler var; mesela kamu reformu… Bunu yapmamız gerekiyor ve bu konuda siyasi partilerin ortak görüşü var. Bizim Vatandaşlık yasasını da çıkarmamız gerekiyor… Bizim örneğin Belediyelerin birleşmesi ile ilgili yasayı ve Belediyeler Değişiklik Yasasını da yapmamız gerekiyor. Yani büyük yasa dediğimiz konularda adım atmamız için herhangi bir engel yok hemen yapabiliriz bunları. Bu konuda ortak akıl da üretebiliriz. Bunu sayın Başbakanın gündeme alıp, Meclis’e getirmesi gerekiyor. Biz bu konuda kendisine destek vereceğimizi ilk günden söyledik”dedi.
“REFORMU YAP PARAYI AL İLİŞKİ BİÇİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİLDİR”
CTP Milletvekili Akansoy, Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerin reform denilen büyük yasalara indirgemenin yanlış olduğunu da dile getirdi.
Akansoy, “Reformu yap parayı al; Yasayı geçir parayı al gibi yöntemlerle herhangi bir ilişki biçimi sürdürülebilir bir ilişki biçimi değildir. Bunun tekrardan değerlendirmeye ihtiyacımız vardır diye düşünüyorum hele de bugünkü şartlarda”şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE NEZDİNDE BİZİM HÜKÜMETİN KREDİSİNİN YÜKSEK OLMASI GEREKİYOR”
Konuşmasında Türkiye ile ekonomik ilişki kurgusuna da dikkati çeken Akansoy, dış desteği farklı bir bağlama oturtmanın zamanının geldiğini söyledi.
Akansoy, “Türkiye ile kalkıp da protokol üzerinden ekonomik ilişki kurgusuna gitmek anlamlı birşey değildir. Dış desteği farklı bir bağlama oturtmanın zamanı geldi diye düşünüyorum. Bu konu sadece bizim kendi vizyonumuzla çözülecek birşey değil. Bu konuda Türkiye ile ilişkilerin de gayet iyi olması lazım. Türkiye nezdinde bizim hükümetin kredisinin yüksek olması gerekiyor ki oturup anlatabilsin. Şuanda gözüken Türkiye ile ilişkinin sağlıklı bir ilişki olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir”dedi.
Asım Akansoy, ülke ekonomisi için ne Türkiye’den para beklemenin ne de iç borçlanmanın çare olmayacağını ihtiyaç duyulanın Ekonomik vizyon olduğunu belirtti.
“BİLİŞİM YASASINA ÇOK FAZLA ANLAM YÜKLEMEMEK LAZIM”
“BİLİŞİM YASASI SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ HERŞEYE ÇARE ÜRETECEK BİR YASA DEĞİL”
Bir soru üzerine Akansoy, kadük olan ve şuan Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin gündemine gelen Bilişim Yasası’nın sosyal medya ile ilgili herşeye çare üretecek bir yasa olmadığını söyledi.
Akansoy, “Geçmişte bitmiş ve katük olan Bilişim Yasası aynen önümüze şuan getirildi. Dolayısıyla bunu bizim süratle tamamlamamız mümkündür. Dün Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu ile yaptığımız değerlendirme toplantısında da bu yönde görüş ortaya çıktı. Ancak şunu söylemek istiyorum bu yasaya herkes farklı farklı anlamlar yüklemektedir. Ancak bu yasa sosyal medya ile ilgili bilişim alanı ile ilgili herşeye çare üretecek bir yasa değildir. Bunu öncelikle söyleyim. Basın hayatı ile ilgili herşeye çare üretecek bir yasa değildir. Bu yasa elbette çok önemlidir. Bu yasanın özellikle dikkate aldığı örneğin çocuk pornografisi gibi terörizim gibi sanal bet gibi konular üzerinde ciddi unsurlar içermektedir. Yani bu yasaya dediğim gibi çok fazla anlam yüklemenin bence doğru bir yanı yoktur. Özüne oradaki düzenlemelere bakmak lazım. Orada daha fazla herhangi bir suça dönük olarak devletin önlem alabilmesinin önünü açan bazı düzenlemler vardır.Bu yasa geçtiğinde düne göre çok daha iyi olacak. Ama herşeyi kontrol altına alacak diye birşey söz konusu değil” dedi.
“BEKLENTİLER İÇİN CEZA YASASINDA VE BASIN YASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI GEREK”
“BİLİŞİM YASASI 1-1.5 AY İÇERİSİNDE MECLİS’E GELEBİLİR”
Önlerinde olan Bilişim Yasasının iyi bir yasa olduğunu kaydeden Akansoy, ancak beklentiler için Ceza Yasasında ve Basın Yasasında da değişiklik yapılması gerektiğini de söyledi.
Akansoy, “Beklentiler Ceza Yasasında, Basın Yasasında da değişikliği gerektirir. Pek çok yasalarda da farklı değişiklikler yapılması gerekir ki toplumun bilişim yönündeki beklentileri karşılansın.Tümü bu yasa ile çözülecek bir konu değildir” diye konuştu.
Asım Akansoy, Bilişim Yasasının 1-1.5 ay içerisinde Meclis’e gelebileceğini de ifade etti.
“BU EZBER ARTIK CAN SIKICI HALE GELDİ”
CTP Milletvekili Akansoy, bir soru üzerine belli zümrenin gündeme taşıdığı Başkanlık sistemi tartışmalarıyla zaman öldürüldüğünü söyledi.
Akansoy “Bu ülkede siyasetle ilgilenen yada siyasetten beklentisi olan çeşitli kesimler sabahleyin uyandığında ve herhangi bir sorunla karşılaştıklarında Başkanlık sistemini artık geçirmeliyiz diyorlar. Bu iş artık gayrı ciddi bir duruma döndü. Bu bir ezbere döndü. Bu ezber artık can sıkıcı hale geldi. Ülkede sorun Başkanlık sistemi sorunu mu?Eğer demokrasiyi daraltacaklarsa, eğer Meclis’in kapasitesini zayıflatacaklarsa tabi ki sonuna kadar karşıyım. Nedir murat edilen? Dörtlü koalisyon düşürülürken niye bu kesimler yapmayın yanlıştır demedi.. Herşeyi protokole indirgemeyin niye demediler. Yeni bir hükümet kuruldu. Aynı kesimler büyük bir heyecan yarattı. Sayın Tatar’ın Türkiye ile iyi ilişkiler kuracağını, gökten para yağacanı ümit ettiler. Bu da olmadı şimdi yine bir memnuniyetsizlik durumu var….. Beğenmiyorsanız siyaseti denetleyeceksiniz. Siyaseti sorgulayacaksınız. Ama bunu vatandaş yapacak. Sadece belli bir zümre değil. Sürekli olarak belli bir zümrenin bu ülkede Başkanlık sistemi tartışmalarıyla zaman öldürüyoruz. Birilerinin keyifleri için bu ülkede demokrasiyi daraltmayı kimse düşünmez”dedi.
(BRT)