- Advertisement -spot_img
Ana SayfaTürkiyeASELSAN beyin göçünü tersine çeviriyor

ASELSAN beyin göçünü tersine çeviriyor

- Advertisement -spot_img

ASELSAN, “Back to Turkey” projesiyle yurt dışına giden Türkiye’nin yetişmiş insan gücünü yeniden ülkeye ve şirkete kazandırıyor. Projeye büyük önem veren şirket, bu yıl yaklaşık 25 yetenekli kişinin ülkeye dönmesini sağlayıp bünyesine katmaya başladı.

Türkiye’ye dönen kişilerin, ABD, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde yürüttükleri çalışmalar sayesinde kazanmış oldukları deneyim ve birikimle ASELSAN’a önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Detaylı olarak hayata geçirilen proje kapsamında, ülkeye dönen ve 2 yıl taahhüt veren çalışanların taşınma masrafları da karşılandı.

ASELSAN kendini geliştirmek isteyen yeteneklerle buluştu

ASELSAN, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi başkanlığında organize edilen yurt dışı fuarlar kapsamında İngiltere, Almanya, Özbekistan ve Güney Afrika’da savunma sanayisinde kariyer yapmak ve kendini geliştirmek isteyen yeteneklerle buluştu.

Hollanda’da çalışmalarına devam eden eski çalışanları ile Kurumsal Yönetim Genel Müdür Yardımcılığı öncülüğünde bir araya gelen ASELSAN, kurulan bağlarla yeteneklerin yeniden kazanılması konusunda yakın zamanda önemli sonuçlar almayı hedefliyor.

6 ay önce düğmeye basıldı

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Hakan Karataş, geçen yıl çalışanlardan eğitim ya da çalışma amacıyla yurt dışına gidişler olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Karataş, gerek bunun nedenlerini belirlemek gerekse mevcut koşulları iyileştirmek adına hem ayrılanlarla hem de mevcut çalışanlarla bir araya gelip görüş ve önerilerini aldıklarını söyledi.

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Hakan Karataş / Fotoğraf: AA

Özellikle genç mühendislerin yurt dışını denemek, görmek istemesi; bunun yanında kariyer belirsizliği ve yurt dışındaki kariyer olanaklarını değerlendirme düşüncesinin Türkiye’den çıkışta öne çıkan nedenleri oluşturduğunu belirten Karataş, yürüttükleri çalışmalar sonunda 6 ay önce “Back to Turkey” projesini hayata geçirdiklerini vurguladı.

“Bu yıl için 22 isme ulaştık, 3 kişi daha gelecek gibi. Biz ilgilendiğimizde biraz da proaktif olduğumuzda sonuç alıyoruz. ASELSAN hep beklemiş en iyiler bize geliyor diye, hayır artık bizim derdimiz en iyileri bulmak. Yakında tüm dünyaya açılan web sayfamız da olacak.” 

“ASELSAN’ın kapıları size her zaman açık”

Son dönemde Türk mühendislerin yoğun olarak gittiği Hollanda’da 4 gün boyunca 30’a yakın eski ASELSAN çalışanı ile görüştüklerini anlatan Karataş, ne zaman dönmek isterlerse şirketin kapılarının kendilerine sonuna kadar açık olduğunu ifade ettiklerini söyledi.

Yaptıkları görüşmelerden elde ettikleri sonuçlara göre, yurt dışında daha düzenli ve daha net hedeflerin olduğu bir hayat ve çalışma ortamı bulunduğuna işaret eden Karataş, buna karşın derin bir mühendislik çalışması yapılmadığını, sosyal ve ekonomik koşulların da sanıldığı kadar cazip olmadığını belirtti.

“Tüm bu koşulları bir arada değerlendirdiğimizde yaklaşık 3 yıllık bir sürede pek çoğunun Türkiye’ye döneceğini düşünüyoruz. ASELSAN ya da başka bir Türk şirketi Eindhoven’da, Nürnberg’de, Köln’de yer açsa otomatikman gelir. Görmüşler, denemişler ve çoğu memnun değil artık. Gelen talep üzerine ikinci bir Hollanda seferi yapacağız. Bu çalışmayı duyup farklı ülkelerden bize ulaşanlar oluyor. İnternet sayfamız hayata geçtiğinde daha proaktif olacağız. Bir Hollanda, Almanya daha yapacağız ve çok arkadaşımızı kazanacağız.”

“Gidişleri kayıp olarak görmüyoruz”

Karataş, yurt dışına gidişleri kayıp olarak görmediklerini, 2-3 yıl yurt dışında kalanların geri döndüklerinde iyi uygulamaları Türkiye’ye kazandırmalarının ülkeye önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

Tüm bu süreçte elde ettikleri sonuçlardan yola çıkarak ASELSAN bünyesinde bir dizi yeniliğe gittiklerini anlatan Karataş, organizasyon, katılım, sosyal etkinlik, kişisel gelişim konularında çeşitli adımlar attıklarını açıkladı.

Karataş, “Çalışanlarımızın hepsi değerli. Sadece teknik olarak beklentilerini karşılamak dışında yaşamı kalitelerini artırmamız lazım. ASELSAN gibi kurumlar çalışanın her ihtiyacını karşılayabilmeli. Buna çalışıyoruz” dedi.

“Geri dönüşte lokomotif olmak istiyoruz”

“Back to Turkey” platformuyla tüm dünyadan doğrudan ASELSAN’a ulaşılabileceğini ve başvuru yapanlarla yakından ilgilenileceğini belirten Karataş, şöyle konuştu:

“Alabildiğimizi alacağız, alamadıklarımız için kardeş şirketlerimiz, stratejik ortaklarımız, tedarikçilerimiz var, onlarla buluşturacağız. Geri dönüşte lokomotif olmak istiyoruz. Geçen yıl 3’tü, bu yıl 25 gibi olacak, gelecek yıl 75 kişinin geri dönüşünü sağlamak istiyoruz.” 

Hedeflerinin ASELSAN’dan yurt dışına gidenlerin geri dönmesiyle de sınırlı olmadığını vurgulayan Hakan Karataş, “Yurt dışında çalışıp ASELSAN ya da Türk ekonomisine katkı sağlayacak her arkadaş hedefimizde” dedi.

Geri dönüş hikayeleri

ASELSAN’da 2009’da çalışmaya başlayan ve 9 yıl şirkette görev yapan Kıdemli Uzman Mühendis Ulaş Arslan, Atak helikopteri projesinde ve elektrooptik alanında çalışmalar yürüttü.

Geçen yılın temmuz ayında ABD’de yüksek lisans yapmak için şirketten istifa eden Arslan, yaklaşık 1 yıllık eğitim ve sonrasında iş tecrübesinin ardından çeşitli teklifler arasından tekrar ASELSAN’a dönmeyi seçti.

Kıdemli Uzman Mühendis Ulaş Arslan / Fotoğraf: AA

Türkiye’nin öncelikli projelerinde çalıştığını ve bu hazzı başka yerlerde yakalamanın çok da mümkün olmadığını söyleyen Arslan, “ASELSAN’a dönmemdeki temel neden milli projelerde çalışmanın bana verdiği hazdan kaynaklanıyor. Çünkü bunun katkısı çok ayrı. Buradaki ortam, yöneticilerin tutumu dönüşüm için pozitif etki yarattı. Çok ciddi maddi getirileri olan işler fırsat olarak da geldi ancak bazı şeyler parayla ölçülmüyor. ASELSAN’ın sunduğu imkanlar da çok farklı” diye konuştu.

Arslan, ASELSAN ve savunma sanayisinde, çalışana değer veren ve bu farkındalığın ciddi şekilde yaratıldığı bir ortam olduğuna işaret ederek, bunun bir süre sonra beyin göçünü ortadan kaldıracağına inandığını belirtti.

Teknik imkanların yeterli olduğu inancıyla dönüş kararı verdi

Kıdemli Lider Mühendis Adnan Gündel de 5 yıl ASELSAN’da çalıştıktan sonra 1990 yılında ABD’ye gittiğini söyledi.

Burada RF mikro elektroniği konusunda önde gelen firmalarda çalışmalar yapıp eğitimini sürdürdüğünü anlatan Gündel, ailevi nedenler ve çalışma alanlarında ASELSAN’ın teknik imkanlarının yeterli olduğu inancıyla dönüş kararı verdiğini vurguladı.

Kıdemli Lider Mühendis Adnan Gündel / Fotoğraf: AA

ASELSAN’dan ayrılmasından sonra geçen sürede şirketin çok büyük bir gelişim gösterdiğini anlatan Gündel, “Çalışma alanım temel malzeme alanı. ASELSAN’ın böyle alanlara yatırım yapması çok önemli. Bunlarda Türkiye kısıtlarla karşı karşıya kalıyor, alamıyor ya da aynı kapasitede yapamıyoruz. Ürettiğimiz telsiz ailelerinin 5 yıl sonraki rekabetçi gücü için bu malzemeleri yapmamız lazım. Bunu görmüş olmaları ve buna yatırım yapmaları değerli. Bu yaklaşım ASELSAN tercihimde etkili oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz