Edirne’nin İpsala ilçesi Sarıcaali Köyü’nde bulunan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı TANAP’ın Avrupa bağlantısı bugün yapılacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Edirne’de TRT Haber canlı yayınında soruları yanıtladı.
Bakan Dönmez’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
“Türkiye’ye giriş kapasitesi 310 milyon metreküp/güne ulaştı”
“Son yıllarda biz Türkiye’ye giriş kapasitelerini önemli miktarda arttırdık. TANAP bunlardan birisi. Türk-Akım’ı önümüzdeki ay inşallah onun da açılışını yapacağız. İki hat birden geliyor. Hattın birisi Türkiye’de sonlanacak, diğeri de Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya gidecek. LNG terminal giriş kapasitelerini arttırdık. 2 yüzer LNG terminali ilave ettik. Bunlarla birlikte baktığımızda şu anda Türkiye’ye giriş kapasitesi 310 milyon metreküp/güne ulaştı. Düzenli bir şekilde giriş yapıldığında yıllık neredeyse 100 milyar metreküpün üzerinde bir giriş kapasitesine ulaştık diyebiliriz.
“Türkiye’nin tüketimi 50 milyar metreküp”
Türkiye’nin tüketimi 50 milyar metreküp. Giriş kapasitelerimizi, kaynaklarımızı güzergahlarımızı ne kadar çeşitlendirirsek gazın gaz ile rekabeti açısından da o kadar uygun bir altyapı hazırlamış olacağız. Bununla alakalı EPİAŞ bünyesinde de diğer altyapı çalışmaları da zaten başladı, kısmen devreye de alındı. Türkiye sadece kendi iç pazarında piyasa aktörlerinin faaliyet göstereceği bir alan olmaktan ziyade bölge komşu ülkelerdeki piyasalara da hitap edebilecek bir kapasiteye ulaşmış olacak.
Uzunca bir süredir bölgenin ticaret merkezi olma yönünde bir hayalimiz vardı. Bu projeler birer birer devreye alındıkça artık bu projelerimiz bir hayal olmaktan çıkıyor ve gerçekleşmeye başlıyor.
“Doğal gaz hiçbir ülkenin toprağından geçmeden bize ulaşacak”
Kaynak çeşitliliği kadar güzergah çeşitliliğine de önem veriyoruz. Türk-Akım 1987’de Batı hattından yani, Ukrayna-Romanya-Bulgaristan üzerinden gelen bir hattımız vardı. Yılbaşı itibarıyla o hattan gaz gelmeyecek. Artık Karadeniz’in altından gelen 2 hatla bu gazı almış olacağız. Başka bir ülkeden geçmemiş olacak. Bunun çeşitli faydaları var. Geçmişte bu güzergahta zaman zaman sıkıntılar olmuş ve zor günler geçirmiştik. Artık hiçbir ülkenin toprağından geçmeden bize girmiş olacak.
“TANAP ve Türk-Akım hem rakip hem birbirinin tamamlayıcısı”
(TANAP ve Türk-Akım) Bunlar rakip mi yoksa birbirinin tamamlayıcısı mı? Her ikisinin de artısı eksisi var. Rakip olması da güzel bir şey. O zaman tüketicinin lehine bir durum. Bir fiyat avantajı olmuş olacak. Tamamlayıcı çünkü biz özellikle enerjiyi yönetenler hep biraz yedekli çalışmayı severiz. Olur ya hattın birisinde bir problem olduğunda vatandaşı, sanayiyi gazsız bırakmayalım. Nereden bakarsanız bakın pozitif bir durum söz konusu.
“Elektrik üretiminde bu sene son 20 yılın rekorunu kırmak üzereyiz”
Elektrik üretiminde bu sene son 20 yılın rekorunu kırıyoruz, kırmak üzereyiz. Yerlilik oranımız yüzde 63. Geçtiğimiz yıl bu rakam yüzde 50 idi. Önümüzdeki yıllarda da bu oranı düşürmeden ilerlemeyi planlıyoruz. Elektrik tarafında yenilenebilir kaynaklara önem veriyoruz. Eksik kalan kısmı yenilenebilir le karşılama imkanımız yok çünkü teknik açıdan. Yerli kaynaklarla yapıyoruz yapmaya çalışıyoruz. Yerli kömür bunlardan birisi. Oradan da eksik kaldığında ithal kaynaklarla bu elektrik üretimini gerçekleştiriyoruz. Bunlar da zaten rekabete açık alanlar. Hangisinin üretim fiyatı daha düşükse oradan karşılamış oluyoruz. Petrol ve doğal gazda yerli kaynak araştırmalarına devam ediyoruz. Bizim için arz güvenliği birinci derecede önemli, ikinci derecede de bunları mümkün mertebe azami ölçüde yerli kaynaklardan temin etmek.
“Türkiye en güvenilir partner”
Türkiye bölge ülkeleri açısından geliştirmiş olduğu projelerle ve yapmış olduğu güzel iş birliği anlaşmalarıyla bu konunun en güvenilir partneri olduğunu ortaya koymuş oldu. Bundan sonra da yine benzer projeler gündeme geldiği zaman ülke menfaatlerini göz önüne alarak bu tip ortak projelerde yer almaya devam edeceğiz.
“TANAP, bir enerji projesi olmasının ötesinde bir başarı hikayesidir”
Bakan Dönmez, TANAP Avrupa Bağlantısı Açılış Töreni’nde de konuştu.
Dönmez, “Enerjinin İpek Yolu” olarak adlandırılan proje için ilk imzaların 2012’de atıldığını anımsattı.
Boru hattının ilk durağının Anadolu olduğunu kaydeden Dönmez, TANAP’tan Türkiye’ye ilk gaz akışının geçen yıl başladığını hatırlattı.
Dönmez, geçen 1,5 yıllık sürede projeden 3 milyar metreküpten fazla gaz akışı sağlandığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“TANAP’ın 1850 kilometrelik Anadolu yolculuğu bugün sona eriyor ve gazın Avrupa yolculuğu başlıyor. Avrupa’ya gaz akışı için biz hazırız. Bundan sonraki süreci Avrupalı dostlarımıza emanet ediyoruz. TANAP, bundan sonra Türkiye-Azerbaycan iş birliğinin gücünü yeni ülkelerle, yeni insanlarla buluşturacak. Avrupa’nın içlerine kadar ulaşacak TANAP, bir enerji projesi olmasının ötesinde bir başarı hikayesidir. Yalnızca Türkiye’nin değil Avrupa’nın da enerji arz güvenliği açısından hayati öneme sahip bu proje farklı ülkeleri ve renkleri de enerji potasında birleştirmiş oldu. Projemizde ilk önce 16 milyar, sonrasında ise 31 milyar metreküp doğal gaz hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın enerji geleceğine büyük katkı sağlayacak. Güney Gaz Koridoru’nun şah damarı olan TANAP, Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Akdeniz’in beline bir kuşak gibi dolanacak.”
“Enerjinin birleştirici ve uzlaştırıcı rolünü öne çıkardık”
TANAP’ın yanı sıra diğer doğal gaz altyapı yatırımlarıyla Türkiye’nin doğal gazda enerji arz güvenliği sorunu kalmadığını dile getiren Dönmez, Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma yolunda adım adım ilerlediğini vurguladı.
Dönmez, Türkiye’nin enerjide kazan-kazan odaklı bir politika izlediğini ve enerji diplomasisinin bölgesel refahı artırmayı amaçladığını anlattı.
Bölge ve tarafların yararı için enerjinin birleştirici ve uzlaştırıcı rolünü öne çıkardıklarının altını çizen Dönmez, “Bugüne kadar Türkiye ile iş yapan, ortak bir amaç için hareket eden bütün ülkeler kazandı. Bu gelecekte de böyle olmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: TRT Haber, AA