- Advertisement -spot_img
Ana SayfaDünyaBoeing, 737 Max tipi uçakların üretimini askıya aldı

Boeing, 737 Max tipi uçakların üretimini askıya aldı

- Advertisement -spot_img

Uçak devi Boeing’in, biri Endonezya diğeri de Etiyopya’da toplam 346 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki kaza sonrasında sürüklendiği kriz adım adım büyüyor.

Firma, dokuz ay önce dünya genelinde seferden çekilen 737 Max’lara ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Nisan’da üretimi yüzde 20 azaltma yoluna giden Boeing, bu kez üretimi gelecek aydan itibaren geçici olarak durdurma kararı aldı.

Firmanın açıklamasında “Şimdilik herhangi bir işten çıkarma söz konusu değil” ifadesi de kullanıldı.

Firmanın borsa hisseleri değer kaybediyor

737 Max tipi uçakların 2019 sonunda yeniden sefere başlama ihtimali, Amerikan Havacılık İdaresi’nden gelen açıklamayla ortadan kalkmıştı. İdare, geçen haftaki açıklamasında, 2020 öncesinde Boeing 737 Max’ların uçuşa başlamasını onaylamayacağını vurgulamıştı.

Uçak devi firmaya krizin faturası da giderek ağırlaşıyor. Firmanın borsadaki hisseleri yüzde 4’ten fazla değer kaybetti.

Boeing 737 Max 8 krizi

Boeing, geçen yıl “737 Max 8” tipi yolcu uçaklarının uçuş kontrol sistemindeki üretim hatasının yol açtığı uçak kazaları nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

Endonezya’da Lion Hava Yollarına ait “JT 610” sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018’de, Cakarta’dan Sumatra Adası’ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra denize çakılmıştı. 189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti.

Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı da 10 Mart’ta Addis Ababa’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Etiyopya’daki kazanın ardından Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülke, “Boeing 737 Max” tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.

Her iki kazada da 737 Max 8 tipi uçaklarda, hücum açısı sensörleri arasındaki veri uyuşmazlığının, “Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi” (MCAS) adı verilen kontrol sistemini otomatik devreye sokmasını etkilediği belirtilmişti.

Kaynak: TRT Haber, AA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz