Koronavirüs salgını nedeniyle Bakanlar Kurulu’nun 22 Mart’a kadar tüm spor müsabakalarını erteleme kararı sonrası teknik adamlar futbolcularına izin verirken, bu sürecin nasıl geçirileceği tartışılıyor
Dr. Hikmet Yücel: Olağanüstü bir olay yaşıyoruz. Ara verilirse sporcu ayni performansa geri dönemeyecek. Ancak takım antrenmanı yapmak çok tehlikeli. Herkes kendini karantinaya almalı. Federasyon takımlara maçlara hazırlanmak için ek süre vermeli.
Dr.Nevzad Denerel: Bu kadar sıkı tedbirlerin alındığı ortamda, 20-30 kişinin toplanıp antrenman yapması pek doğru olmaz kanaatindeyim. Sporculara bireysel uygulayabilecekleri ev egzersizi programları verilmeli. Zaten ligleri ertelenen ülkelerde de genellikle bu uygulamaya gidilmektedir.
Dr.Hüseyin Kalgay: Antrenmanı bırakınca sporcuların kuvvet kondüsyonu geriye doğru gidiyor ancak mevcut ortamda toplu çalışma yapılması risklidir. Belli bir ödev ve antrenman programı verilip, bu program uzakdan denetlenebilir. Maçların başlaması ertelenmeli
Ülkemizde çeşitli tedbirler ve önlemler alınan korona virüs salgını nedeniyle, Bakanlar Kurulu 22 Mart’a kadar tüm spor müsabakalarını durdurma kararı almıştı. Tüm federasyonlar ve vücut geliştirme salonları dahil spor faaliyetlerini durdurduğunu açıklarken 22 Mart’tan sonra olası devam edecek olan lig müsabakaları için de antrenörler takımlarını nasıl hazır tutabileceğinin planını yapıyor.
Gazetemiz dünkü sayısında futbol Süper Lig’deki takımların teknik adamları ile konuştu ve tüm teknik adamlar ipital kararını doğru ver yerinde buldu. Ancak teknik adamlar 22 Mart’tan sonra ligler devam edecek ise de antrenman yapmak zorunda olduklarının farkında. Ve bunu nasıl kurgulayacaklarını planlamaya çalışıyor.
Bir yandan salgın riski ve insanları yakın temastan uzak tutun çağrısı yapılırken, bir yandan da sporcuları maç performansına hazır halde tutma konusunda doktorların görüşünü aldık. Ülkemizin ortopedi ve spor hekimi doktorları görüşlerini Havadis’e açıkladı. Spor Hekimi Uzman Dr.Hikmet Yücel, Spor Hekimi Uzman Dr.Nevzad Denerel ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr.Hüseyin Kalgay’ın düşünceleri şöyle:
Dr.Hikmet Yücel
“Toplum sağlığını ilgilendiren, olağanüstü bir olay yaşıyoruz. Tüm Dünya’da yayılan bulaşıcı ve öldürücü bir hastalık var.
Tüm sporcular gibi futbolcular da mutlaka ara verildikten sonra 22-28 Mart’ta veya Nisan’ın ilk haftasında maç oynarsa hiçbirinin maç performansı eskisi gibi olmayacak. Daha düşük olacak.
Bunun için de antrenmanların yapılması gerekli. Fakat şu anda farklı bir boyuttayız.
Nasıl ki maçlar durduruldu, bana göre takım antrenmanlarının da durdurulması gerekir.
Toplu olarak takım antrenmanı yaptırmak, 20 kişiyi bir araya getirmek ve sonrasında bu insanlardan herhangi birinin olası enfeksiyon kapması durumunda, bütün takıma ve kendi ailelerine yayılma ihtimali çok yüksek olacaktır.
Bu sebepten dolayı, insan sağlığının önemli olduğu durumlarda yapılacak tek şey, herkesin kendini karantinaya almasıdır.
Ağır sportif faaliyetler vücudu yorgun düşürdüğünden, enfeksiyon kapma riskini artırıyor ve önlem alınması elzemdir.
Bu virüs ülkemizde bittikten sonra, takımlara maç oynayabilecek tempoya gelmesi için federasyonun ek bir süre daha vermesi gerekir takımlara bence.”
Dr.Hüseyin Kalgay
Spor devamlılık gereken bir dal. Antrenmanı bırakınca sporcular geri gidiyor. Kuvvet kondüsyonu geriye doğru gidiyor. Nasıl ki okullarda evden internet üzerinde ödevler veriliyor, spor için de buna benzer bir yöntem izlenmeli şu anda. Ya da küçük kapsamlı antrenmanlar olabilir.
Futbolculardan şüpheli biri, ateşli veya riskli grupta olan var ise onları ayrı tutarak, belli küçük gruplar oluşturulup antrenmanlar yapılabilir.
Antrenörler antrenman ödevi de verebilir. Sporcularına 2-3 saatlik antrenmanlar verip onları o program çerçevesinde çalıştırabilir.
Antrenman anlamında minimum temas olmalı ama futbolcu da boş durmamalı. Kendi bünyesinde, evinde, kendi koşullarında sporuna devam edip kendini hazırlamalı sporcu.
Ne yazık ki sonunu göremiyoruz bunun çünkü riskli bir durum var. Bu önlemler alınması gerekir ancak bunun çapının ne olması gerektiğini kestiremiyoruz şu anda.
Tabi ki futbolcuyu da tüm sporcuları da korumak gerek ama müsabaka periyodu başlama tarihi belli ise bu süre öncesinde de çalışılması gerekir.
Mevcut ortamda toplu çalışma yapılması risklidir. Belli bir ödev ve antrenman programı verilir ve bu program uzakdan denetlenebilir.
Belki maçlar da 22 Mart’tan sonra devam etsin diye erken karar verilmemeli. Maçların başlaması 1-2 hafta daha ertelenebilir.
10 gün içinde salgın katlana katlana giderse, herşeye ara vermek gerekebilir, hatta belki de sokağa çıkmak yasaklanabilir. Bu virüs salgını azalır ve herşey normale dönerse rütin hayata dönüş başlanabilir.
Gidişatı kestirmek zor ve şu anda biz de net bişey bilemiyoruz ama tek bildiğimiz önlem almanın mecburi olduğu.”
Dr.Nevzad Denerel
Bu kadar sıkı tedbirlerin alındığı ve oynanacak maçların tarihinin belli olmadığı bir ortamda, 20-30 kişinin toplanıp antrenman yapması pek doğru olmaz kanaatindeyim.
En doğrusu sporculara bireysel uygulayabilecekleri ev egzersizi programlarının verilmesi gibi görünür.
Zaten ligleri ertelenen ülkelerde de genellikle bu uygulamaya gidilmektedir.