Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu, elektrik üretimi için yapılan akaryakıt ihalesinde kurumun zarara uğratıldığı ve alınan yakıtın ihale şartlarına uygun olmadığı yönünde basında yer alan iddiaları yanıtladı.
Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Onurhan, çıkılan ihale sonucunda ihalenin en düşük fiyatı veren şirkete verildiğini, ancak bu miktarın alım yapmak için yeterli olmadığından dolayı oluşan farkın ihale komisyonunun da bilgisi dahilinde ce kurum zarar uğratılmadan kendi bütçeleri tarafından karşılandığını söyledi.
Onurhan, gelen yakıtın içeriğinin ihale şartlarında belirtilen kıstaslara uygun olup olmadığının ise yaptırılacak tahlillerden sonra belirleneceğini ve standart dışı bir durumun olması halinde, şartnamenin gerektirdiği cezai müeyyidelerin ilgili şirkete uygulanacağını vurguladı.
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Onurhan yaptığı basın toplantısı ile elektrik üretimi için yapılan akaryakıt ihalesinde kurumun zarara uğratıldığı ve alınan yakıtın ihale şartlarına uygun olmadığı yönünde basında yer alan iddiaları yanıtladı.
Onurhan, KIB-TEk’in merkezi ihale komisyonu ile çalıştığını ve ihale komisyonunun belirlediği fiyatın üzerine maliyet unsurlarını ekledikten sonra ton başına 35 dolar birim fiyatı belirlediklerini kaydederek, bu fiyatın merkezi ihale komisyonu tarafından da onaylandığını belirtti.
Bu birim fiyatı baz alarak uluslararası ihaleye çıkıldığını ve ihaleye katılan firmalar içinden MORS Limşited’in38.8 dolar ile en düşük fiyatı verdiğini söyleyen Onurhan, “Bu durumda Merkezi İhale Komisyonu bize farkı kapatacak miktarı karşılayıp karşılayamayacağımızı sorması üzerine yönetim kurulu olarak ülkenin ihtiyacı olan elektriği üretmek zorunda olduğumuzu da dikkate alarak, farkı kendi bütçemizden kapatıp merkezi ihale komisyonuna sunduk” dedi.
Onurhan, MORS Limşited’in ihaleyi alması ve yakıtı getirmeye başlamasının ardından da basında yakıtın ihale şartlarına uygun olmadığı yönünde iddiaların yer aldığını ifade etti.
Bunun üzerine ilk olarak ODTÜ Petrol Araştırma Merkezi’nde alınan yakıta analiz yaptırdıklarını, bunun sonucunda yakıtın element değerlerinde birtakım yükseklikler tespit edildiğini söyleyen Onurhan, ancak bu yüksekliğin analiz yapılırken kullanılan metot farklılığından kaynaklanmış olabileceğinin de kendilerine iletildiğini belirtti.
Onurhan, bunun üzerine mevcut yakıta bir tahlil daha yaptıracaklarını belirterek, gelen yakıttan filtreleme öncesi ve filtreleme sonrası numuneler alarak hem ODTÜ hem de uluslararası başka bir şirkete göndereceklerini kaydetti.
Çıkan sonucun standart dışı olması halinde ise sözleşmede yer alan müeyyidelerin ilgili şirkete uygulanacağının altını çizen Onurhan, şirketin hiçbir müeyyideyi yerine getirmemesi halinde ihale teminatına el koymanın dahi gündeme gelebileceğini söyledi.
Onurhan, tüm bu gelişmeler ışığında ne kurumu zarara uğratmanın ne de ihaleyi alan şirkete menfaat sağlamanın söz konusu olmadığının açıkça görüldüğünü belitti.
BRT/TAK