- Advertisement -spot_img
Ana SayfaKıbrısKorona, ekonomik savaşın bir parçası

Korona, ekonomik savaşın bir parçası

- Advertisement -spot_img

Resmi rakamlara göre son 2,5 ayda, 2 bin 247 can alan Korona virüsü durdurulamıyor. Yılın 10 ayını Çin’de geçiren Kıbrıslı iş insanı Hasan Beydola Havadis’e konuştu, virüsün, ekonomik savaşın bir parçası olduğunu ileri sürdü

SON 24 SAATTE 118 ÖLÜ: Çin’in Vuhan kentinde, geçtiğimiz Aralık ayında ortaya çıkan korona virüs, 75 bini Çin’de olmak üzere, 76 bin 727 kişide tespit edildi. Son 24 saatte, Çin’de 118 can alan virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 247’ye yükseldi

“EKONOMİK OYUNUN PARÇASI”: Beydola: Sadece Yiwu’da 400 bin çeşit ürünün ticareti yapılıyor. Ben virüsün, Çin ticaretini sekteye uğratmak için yapılan bir oyunun parçası olarak, bilinçli şekilde ortaya çıkarıldığını düşünüyorum. Çin’deki üretimin durması, dünyayı sarsacak bir olaydır. Bütün büyük markaların imalatı oradadır

 

Pınar BARUT

İlk olarak geçtiğimiz Aralık ayında, Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve aradan geçen 2,5 aylık sürede onlarca ülkeye yayılan korona virüsü durdurulamıyor.

Resmi rakamlara göre virüs bu güne kadar 75 bini Çin’de olmak üzere, toplam 76 bin 727 kişide tespit edildi. Hastalıktan kurtulanların sayısı ise 18 bin 522 olarak kayıtlara geçti.

Çin’de son 24 saatte,  889 yeni korona virüsü vakası daha tespit edilirken, 118 kişi de hayatını kaybetti. Bu sayıyla birlikte, virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 247’ye yükselmiş oldu.

Yılın yaklaşık 10 ayını Çin’de geçiren, Pinetex Manufacturing Ltd. sahibi Kıbrıslı iş insanı Hasan Beydola, Çin ticaretindeki son durumla ilgili Havadis’e değerlendirmelerde bulundu.

Beydola, Çin’in Zhejiang eyalet hükümetinin, Çin ile ticaret yapan iş insanlarına bir mesaj gönderdiğini söyleyerek, “Ben ve benim gibi ticaret yapan iş insanları, Zhejiang eyaletine bağlı Yiwu’ya gider. Eyalet hükümetinin bize gönderdiği mesaja göre, 29 Şubat’a kadar gelecek olan herkesin uçak biletlerini karşılıyorlar” dedi.

 

Çin, ülke ekonomisini koronavirüsten korumaya çalışıyor

Ortaya çıktığı ilk günden bu yana, koronavirüsün kaynağıyla ilgili çeşitli spekülasyonlar ortaya atılırken, geliştirilecek aşının denemelerine en erken 18 ay sonra başlanabileceği açıklandı.

Tüm bu gelişmelerin yanında, Çin’le ticaret yapan ve sürekli olarak bölgeye seyahat eden iş insanlarının durumu da tartışma konusu oldu.

Virüsün bulaşma riskine karşı birçok tedarikçinin Çin’e gitmemesi, ülke ekonomisini olumsuz etkilemeye başladı.

 

Yiwu,’dan tüm dünyaya, 400 binden fazla ürün satılıyor

virüsün tüm dünyaya yayılma riskine karşın, birçok ülke Çin ile olan direk uçuşlarını durdurmuş, Çin’de olan vatandaşlarının da, askeri uçak ve helikopterlerle bölgeden çıkmalarını sağlamıştı.

Yaşanan son gelişmelerin ardından, Çin hükümeti, ‘Dünyanın süpermarketi’ olarak bilinen, ülkenin doğusundaki Zhejiang eyaletine bağlı olan Yiwu kentinin ekonomisiyle ilgili tedbirler almaya başladı.

Yılın her günü, dünyanın birçok ülkesinden iş insanı ağırlayan Yiwu, tek başına Çin ekonomisinin bel kemiği durumunda.

4 milyon metrekare genişliğinde bir alanı kapsayan ve dünyanın en büyük gündelik eşya pazarı olarak da bilenen Yiwu’da, 70 bin tüccar aile, dünyanın her köşesine, 400 binden fazla çeşit eşyanın ticaretini yapıyor.

 

Beydola: Yılın 10 ayını Çin’de geçiriyorum

Kıbrıslı iş insanı Hasan Beydola’nın sahibi olduğu Pinetex Manufacturing Ltd. firması da, Çin’den Kıbrıs’a ve birçok ülkeye ürün tedarik ediyor. Korona virüsün ilk tespit edildiği günlerde de Çin’de olan Beydola, bölgede yaşananlarla ilgili Havadis’e açıklamalarda bulundu.

2004 yılından bu yana, yılın yaklaşık 10 ayını Yiwu’da geçiren Beydola, bölgeden tedarik ettiği ürünleri, Kıbrıs, İngiltere, İran ve İsrail gibi birçok ülkeye gönderiyor.

“Fabrikadan aldığımız malların, ambarda kalite kontrol işlemlerini de yapıyoruz. Uzun süre bölgede kalmamız gerekiyor. Bizim bulunduğumuz bölge ile koronavirüsün ilk tespit edildiği Vuhan şehri arasında 600 kilometre mesafe var” diyen Beydola, 29 Aralık’a kadar Çin’de olduğunu ve virüsle ilgili hiçbir haberin duyulmadığını söyledi.

 

“Virüs, ekonomik savaşın bir parçasıdır”

29 Aralık’ta Kıbrıs’a döndüğünü ve haberlerin yayılmaya başlamasıyla virüs salgınını Kıbrıs’tayken öğrendiğini belirten Beydola, buna rağmen 5 Ocak’ta Çin’e geri gittiğini söyledi.

Medyaya yansıyan haberlerin aksine, bölgede herhangi bir panik havasının o dönemde yaşanmadığını ileri süren Beydola, “Ben Çin insanını çok iyi tanıyorum. Kurallarını da iyi biliyorum. Yılın 10 ayı Çin’deyim. Çinliler, her şeyin tedbirini alıyorlar” dedi.

Koronavirüsün, Yiwu’da tespit edilmediğinin ve herhangi bir salgının yaşanmadığının altını çizen Beydola, virüsün, ekonomik savaşın bir parçası olduğunu düşündüğünü söyledi.

Beydola: Ben bu virüsün, Çin ticaretini sekteye uğratmak için yapılan bir oyunun parçası olarak, bilinçli şekilde ortaya çıkarıldığını düşünüyorum. Çünkü Çin’deki üretimin durması, tüm dünyayı sarsacak bir olaydır. Bütün büyük markaların imalatı oradadır” dedi.

 

“Eyalet hükümeti, bilet masraflarını karşılıyor”

Virüsün yayılmasını önlemek için alınan tedbirlerden dolayı, Çin ile ticaret yapan iş insanlarının bölgeye gitmekten korktuğuna dikkat çeken Beydola, Yiwu şehrinin bağlı olduğu Zhejiang eyalet yönetiminin de, ekonominin etkilenmemesi adına bazı adımlar attığını söyledi.

“Eyalet hükümeti, dünyanın neresinden gidecek olursa olsun, 29 Şubat’a kadar bölgeye gidecek olan iş insanlarının tüm bilet masraflarını karşılama kararı aldı. Bizim davetiye vereceğimiz müşterilerde bu uygulamaya dâhil” diyen Beydola, gelen mesajın ekran görüntüsünü de paylaştı.

Buna göre, Çin eyalet hükümeti, 29 Şubat-10 Mart arası, Yiwu’ya gidecek olan iş insanlarının bilet masraflarının da yüzde 50’sini karşılama sözü verdi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz