- Advertisement -spot_img
Ana SayfaGündemMeclis’te güncel konuşmalar yapılıyor

Meclis’te güncel konuşmalar yapılıyor

- Advertisement -spot_img

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalarda elektrik, ithal et ve çalışma hayatı konuları ele alındı.

Genel Kurul’da ilk olarak Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin Genel Kurul devam ederken çalışmasına olanak verilmesine ilişkin tezkere görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi’nin Oslo’da düzenlenen Maraş konusundaki toplantısına CTP Milletvekili Armağan Candan ile birlikte katılan UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, hazırladıkları raporu okudu.

Hasipoğlu, rapor hakkında yaptığı konuşmada, Maraş’ın hassas bir konu olduğunu AKPA’da ilk kez bu derinlikte tartışıldığını dile getirerek, komitede söz alarak görüşlerini aktardıklarını, 1984 yılındaki BM Güvenlik Konseyi kararının güncelliğini yitirdiğini belirtti.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun devrede olduğunu dolayısıyla o kararın çağ dışı kaldığını söyleyen Hasipoğlu, Rumların tüm çözüm önerilerini reddettiklerini, dolaysıya bu raporun hakkaniyetli olmadığını kaydetti.

Raporun geri çekilmesi gerektiğini dile getiren Hasipoğlu, kararın içeriğine karşı olduklarını söyledi.

Taşınmaz Mal Komisyonu’ndan verilen bilgilerin raporda yer almamasını eleştiren Hasipoğlu, raporun objektifliğini yitirdiğini, haziran sonundaki toplantıda da görüşlerini aktaracaklarını belirtti.

CTP Milletvekili Armağan Candan da AKPA’da uzun yıllardan sonra Kıbrıs’ın detaylı şekilde ilk defa yer aldığını bu raporun gündeme gelmesinin sebebinin, Türk tarafının başlattığı Maraş açılımı olduğunu belirtti.

Candan, raportörün adada inceleme yaptığını, incelemelerinin sonucu ve Kıbrıs sorununa ilişkin görüşlerinin taslak raporda yer aldığını söyleyerek, içeriğe ilişkin son halinin henüz netleşmediğini kaydetti.

Raporun şu anki haliyle, Türk tarafının Maraş açılımının geri alınması ve iki devletli çözümün bir seçenek olamayacağı, federal çözümün geçerli bir yol olacağı çağrısını yaptığını söyleyen Candan, Maraş’a ilişkin BM kararlarının dikkate alınmadığı noktada Kıbrıs Türk tarafının haksız duruma düşeceğini ifade ettiklerini belirtti.

Candan, rapora ilişkin tartışmaların devam edeceğini ve haziran sonunda bir noktaya varacağını söyledi.

Norveç temaslarına da değinen Candan, yararlı görüşmeler yaptıklarını belirtti.

Ardından güncel konuşmalara geçildi.

-Barçın, ithal et konusunda konuştu

İlk konuşmayı Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, “Dar Gelirli İçin Ucuz Et Yalanı ve Mağdur Edilen Özel Sektör Çalışanları” konusunda yaptı.

Hükümetin, ithal etin dar gelirliler için ülkeye getirileceğine ilişkin açıklamalarını değerlendiren Barçın, dar gelirli insanları korumak için etin getirildiği söyleminin bilimselliğe dayanmadığını savundu.

Barçın, tartışılması gerekenin yoksullaşma olduğunu söyleyerek, emekli maaşı alanlara yönelik vergi miktarlarının makul bir rakama çekilmesi gerektiğini belirtti.

Elektrik zammına değinen Barçın, zamların dar gelirlinin korumasına yönelik herhangi bir çaba olmadığını gösterdiğini savundu.

Asgari ücrete işverenin yaptığı itiraza değinen Barçın, asgari ücrete yapılan itiraz ve üretilen kararın da gerçekleri yansıtmadığını, doğruların başka olduğunu ileri sürdü.

Barçın, yangın hazır kuvvet ekibinde çalışanların sözleşmelerinin İş Yasası’na aykırı olduğunu söyleyerek, uzman askerlerden sivil işlere geçenlerin sorunlarının da çözülmediğini, bu iki konunun cevabının ne olduğu sordu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, çalışma hayatının düzenlenmesi, kayıt dışılığın önlenmesine yönelik yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Gardiyanoğlu, bu uygulamalardan birçok iş yerinin yararlandığını ve prim borçlarını ödediklerini söyleyerek, 12 bin kişinin daha haziran içinde prim borçlarının yapılandırılarak sosyal sigorta kapsamına gireceğini ifade etti.

Gardiyanoğlu, bu uygulamalarla çalışanların haklarını almaları ve sosyal güvence altına girmelerinin hedeflendiğini belirtti.

Asgari ücretle ilgili rakamlara değinen Gardiyanoğlu, sigorta sistemine birçok kişinin dahil olduğunu, asgari ücretin döviz bazındaki durumunun ortada olduğunu söyledi.

Gardiyanoğlu, amacının kimsenin sosyal sigorta sisteminin dışında kalmaması olduğunu belirtti.

-Akansoy enerji politikasını sorguladı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy, “Hükümetin Enerji Politikası Var mı? Yanıt Bekleyen Sorular” konusunda konuşma yaptı.

Lefkoşa Metehan yakınlarında Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi adı altında devam eden inşaat konusunda kimsenin bilgisi olmadığını ileri sürerek, yetkililerden açıklama isteyen Akansoy, Cumhurbaşkanlığı için atlı, süvari merasim birliği kurulacağı yönündeki haberlerin gerçek olup olmadığını sordu. Akansoy, “Her bakana bir at projeniz de var mı?” diye sordu.

Elektrik zammına değinen Akansoy, enerji fiyatlarını karşılaştırarak, zamlı fiyatların tüm zamanların en yüksek rakamları arasında girdiğini, satış fiyatlarındaki artışın enerjinin kötü yönetim ve yanlış uygulamadan kaynaklandığını savundu.

Akansoy, motorin fiyatının yüksek olması, firmaya sağlanan avantajlar, KIB-TEK’teki arızalı ünitelerin maliyeti artırıp artırmadığını sordu.

Yapılan araştırmaların KKTC’de yoksulluk oranın yüksek olduğunu gösterdiğini dile getiren Akansoy, toplumda gelir adaletsizliği bulunduğunu söyledi.

Akansoy, “Devlet desteği yoksuldan yana değil. Devlet toplumun en zenginini destekliyor. Gelir adaletinden bahsetmek mümkün değil.” dedi.

Kamu yararlı enerji politikası bulunmadığını, denetim yapılmadığını dile getiren Akansoy, elektrikte çoklu tarife sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

-Amcaoğlu: “Fütursuza zam yapmamak ve halkın ve devletin menfaatini korumak için çalışıyoruz”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, reel sektörde 88 bin olan çalışan sayısının 150 bine ulaştığını söyleyerek, reel sektörün çok önemli olduğunu, rakamların gelişmeyi gösterdiğini belirtti.

FİF rakamlarını paylaşan Amcaoğlu, biriken fonlarla ilgili bilgi verdi ve zam yapmamak için dikkatle direndiklerini belirtti.

Amcaoğlu, fütursuza zam yapmamak ve halkın ve devletin menfaatini korumak için çalıştıklarını söyledi.

Amcaoğlu, emekli olup asgari ücretle çalışan kesime yönelik düzenlemenin yapılması gerektiğini belirtti.

Gelir dağılımındaki adaletsizliğin önemli bir sıkıntı olduğunu dile getiren Amcaoğlu, vergi dilimlerinde bu sıkıntıya yönelik düzenleme yaptıklarını belirtti. Amcaoğlu, sıkıntıların giderilmesi noktasında İstatistik Kurumu’nun da katkı koyması gerektiğini dile getirdi.

-“Kısa, orta ve uzun vadeli enerji planı hazırlanacak”

Enerjide yüzde 13 zammı değerlendirerek, KIB-TEK’ten maliyet analizlerini sunmasını talep ettiğini söyleyen Amcaoğlu, Enerji Üst Kurulu oluşturulduğunu, kısa, orta ve uzun vadeli plan hazırlanacağını, kaydetti.

KIB-TEK’te arızalı üniteler konusuna değinen Amcaoğlu, Güney Kıbrıs’tan alınan enerjinin zamların nedeni olduğunu, altyapının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Amcaoğlu, kablo ile elektrik projesinin hayata geçmesi, enterkonnekte sistemin sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Kredi kartı gecikme faizi ve komisyon oranlarına ilişkin soruları yanıtlayan Amcaoğlu, oranlara ilişkin sıkıntıyı Bakanlar Kurulu’nda gündeme getireceklerini, süratle bazı çareler düşünmek zorunda olduklarını, bu oranların kayıt dışılığı artıracağını belirtti.

Amcaoğlu, spekülatif zamlama ile alım gücünün erimesini engellemeye çalıştıklarını, elektronik etiketleme uygulamasını yürürlüğe koyacaklarını kaydetti.

Enerji Dairesi ve Enerji Üst Kurulu’nun hayata geçmesiyle birlikte enerji yasalarının da Meclis’e gelmesinin önemine vurgu yapan Amcaoğlu, bunlar yapılabilseydi plansızlık ve programsızlığın da yaşanmayacağını söyledi.

“Enerji Strateji Eylem Planı bu ülke için olmazsa olmazdır” diyen Amcaoğlu, bu iki mevzuatın hayata geçmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Sorunların aşılmaması halinde ülkenin 2030’dan sonra çok büyük bir enerji sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağını dile getiren Amcaoğlu, Türkiye’nin desteği ve onayıyla birlikte enerji yatırımlarının bir an önce tamamlanması ve fırsatın kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.

TAK

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img