- Advertisement -spot_img
Ana SayfaGündemOktay’dan BM’ye KKTC tepkisi

Oktay’dan BM’ye KKTC tepkisi

- Advertisement -spot_img

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Barış Gücü’nün görev süresi uzatılırken Rum kesiminden tek taraflı rıza alınmasına tepki gösterdi.

Oktay, Kıbrıs’taki barışın teminatının Birleşmiş Milletler Barış Gücü değil, garanti antlaşmasından doğan hak ve yükümlülükleriyle Türkiye’nin garantörlüğü ile adada bulunan Türk askeri olduğunu vurguladı.

Fuat Oktay, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni ve uluslararası toplumu Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeye, Kıbrıs Türk Devleti’ni tanımaya çağırdı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara’da düzenlenen “Türkiye-KKTC El Ele Eğitimde Daha İleriye Programı”nda yaptığı konuşmada Kıbrıs konusunda net mesajlar verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, 30 Ocak’ta aldığı Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü’nün görev süresini bir yıllığına uzatan kararına işaret eden Oktay, bu kararla Kıbrıs konusunda yıllardır yapılan yanlışlara bir yenisinin eklediğini söyledi.

Oktay, Barış Gücü’nün görev süresi uzatılırken, Rum kesiminden tek taraflı rıza alınmasının insani, diplomatik veya hukuki bir karşılığı olmadığına işaret ederek, konseyin bu kararıyla denenmiş ve başarısızlığı ispatlanmış çözüm modelleri üzerindeki ısrarından vazgeçmediğini gösterdiğini, uluslararası toplum kılıfında Akdeniz’de korsanlığın devam ettiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Maraş konusunda da at gözlüğünü çıkarmadığını anlatan Oktay, kararda, Kıbrıs Türk Devleti toprağı olan Maraş’ta atılan ve atılacak adımlara dair kullanılan tehditkar ifadelerin, Rumların çarpık zihniyetinin konseyi nasıl rehin aldığını gösterdiğine dikkati çekti.

Oktay, bu tehditlerin Kıbrıs Türk Devleti makamlarını ve Türkiye’yi korkutmayacağının da altını çizdi.

Oktay, “Herkes bunu böyle bilsin. Adada barışın teminatı Birleşmiş Milletler Barış Gücü değil, garanti antlaşmasından doğan hak ve yükümlülükleriyle Türkiye’nin garantörlüğü ve adada bulunan Türk askeridir. Eğer Birleşmiş Miletleri samimiyse, çözümde samimiyse Barış Gücü’nün devamında samimiyse, masaya oturur ve var olan Kıbrıs Türk Devleti ile de konuşur, görüşür, sonrasındaysa da Barış Gücü veya başka ne tür çözümse de bunlar konuşulur, değerlendirilir. Ama tek taraflı kararlar alamaz. Alırsa da tanımayız” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni ve uluslararası toplumu Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeye, Kıbrıs Türk Devleti’ni tanımaya çağırdı.

Oktay “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni ve uluslararası toplumu bir kez daha Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeye, Kıbrıs Türk Devleti’ni tanımaya çağırıyoruz. Kıbrıs meselesinde, yalnızca Kıbrıs Adası’nın değil, Doğu Akdeniz bölgesinin de istikrar ve refahına katkı sağlayacak bir çözüm için gayret göstermeye devam edeceğiz. Kıbrıs Türk Devleti’nin gelişmesi yönünde her alanda kalkınma desteklerimizi de sürdüreceğiz. Bu kazanımların sürmesi için Kıbrıs’ta istikrar son derece önemlidir. Gündelik polemiklerle değil ancak Kıbrıs Türkü’nün istiklali ve istikbali için dertlenen mekanizmalarla metotlarla yapılarla mümkündür” diye konuştu.

 

AA/BRT

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img