- Advertisement -spot_img
Ana SayfaKategorisizPilli:Otomasyon sistemi için komite kuruluyor

Pilli:Otomasyon sistemi için komite kuruluyor

- Advertisement -spot_img

Sağlık Bakanı Dr Ali Pilli BRT’de yayınlanan Birinci Boyut’a konuk oldu.

Bakan Pilli sağlıktaki sorunlara ve ivedi yapılması gereken projelerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Pilli, Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde en büyük sıkıntılardan bir tanesinin yoğun bakım ünitesi olduğuna değindi.

“DR BURHAN NALBANTOĞLU DEVLET HASTANESİNDE İKİNCİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ HİZMETE GİRİYOR”

Pilli, “Yeteri kadar yoğun bakım ünitesi olmadığı için özele, belli hastanelere sevk ediyoruz. Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine bu ayın sonunda mevcut yoğun bakım ünitesine ek 10 yataklı yoğun bakım ünitesini açacağız. Malesef kapasitesini aşan hastanede yer bulmakta, genişlemekte ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Ama yine de 10 yataklı yoğun bakım ünitesinin alt yapısı tamamlandı, aletler de alındı bu ay sonunda hizmete girecek” dedi.

“GAZİMAĞUSA DEVLET HASTANESİNİ 3. BASAMAK HASTANE YAPACAĞIZ”

“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA DAÜ İLE PROTOKOL İMZALANACAK”

Bakan Ali Pilli, Gazimağusa Devlet Hastanesini 3. Basamak hastane yapmak için önümüzdeki hafta adımların atılacağını ve DAÜ ile protokol imzalanacağını açıkladı.

Pilli, “Sağlığın içinden geldiğim için sorunları biliyorum. 4 ay önce Sağlık Bakanlığına geldiğim zaman da Gazimağusa ve İskele bölgesinin sorunlarını biliyordum. Hedeflerimin içinde Doğu’da İskele ve Mağusa’ya hizmet verecek 3. Basamak Mağusa Devlet Hastanesi olması, 3. Basamak dediğimiz üniversite ayağının olmasıdır. DAÜ’nün tıp fakültesinden faydalanacağız. Bu konuyu önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’na götüreceğim. Ve Sağlık Bakanlığı olarak DAÜ ile protokol imzalayacağız. Doğrudur bugüne kadar Mağusa Devlet Hastanesine yatırımlarda biraz geciktik. Bundan sonra göreceksiniz hastanade gözle görülür iyileşmeler olacak.”dedi.

“GAZİMAĞUSA DEVLET HASTANESİ’NİN YÖNETİM KADROSUNDAKİ SIKINTIYI ÇÖZDÜK SAYILIR”

“HUZURSUZLUK OLAN YERDEN VERİM ALMANIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Sağlık Bakanı Pilli, Gazimağusa Devlet Hastanesinde bugüne kadar yatırımların yapılmamasının nedeni de şu sözlerle açıkladı.

“Gerçekte orada bir kaos vardı. Bunu gizlemek istemiyorum. Orada yönetim kadrosunda bir sıkıntı vardı. Göreve geldiğim günden beri bu konu fazlasıyla konuşuldu. Şimdi biz orada sorun oluşturan idari yapıyı çözdük. Kamu Hizmeti Komisyonu dün bize bir yazı verdi ve o iş çözüldü. Bu süreçte ben tarafsız durdum. Geldiğim ilk günde bu olayları gördüm ve 2-3 ay idari yönden hiç dokunmadım ve hiç birşey yapmadım. Mevcut idari kadroya herhangi birşey yapmadım. Sadece orayı kucaklamak için yeteri kadar bir konuşma yaptım. O yapıyı düzeltmek için belli çabalarım olmuştur. Ama baktım gördüm ki olacak gibi değil ben yine yasalar içerisinde kadrolu başhekim olması için Kamu Hizmeti Komisyonuna yazı yazdım. Maalesef konu uzadıkça uzadı. Bir yerde bir huzursuzluk var ise ordan verim alman mümkün değildir. Ama şuan bu sıkıntıyı çözdük sayılır”….

“SAĞLIK MERKEZLERİNDE SÜREKLİ DAHİLİYE VE ÇOCUK DOKTORU OLACAK”

Ali Pilli, projeleri arasında İskele, Mehmetçik ve Yenierenköy sağlık merkezlerinin de daha iyi hizmet verme noktasına ulaşması olduğunu söyledi.
Pilli, “Bir Sağlık Merkezinin iyi çalışabilmesi için bazı donanımların olması lazım. Birinci basamak sağlık merkezlerinin hastanın önünü keserek, hastaneye gelmemesi. Bunun için de sağlık merkezlerini güçlendireceğiz. Sağlık Merkezlerinde bir dahliye doktoru olmak zorundadır. Bunun için dahiliye ve çocuk doktorları almaya başladım. Sağlık merkezlerinde sürekli bir dahiliye, bir çocuk doktorunun, pratisyen hekimin ve diş doktorunun olması şart. Küçük bir labaratuvarında olması gereklidir. Bunlar devamlı olduğu sürece siz hastanın önünü kesebilirsiniz”dedi.

“LEFKOŞA HASTANESİ İÇİN ÖNÜMÜZDE HİÇBİR PROJE BULMADIK”

“2020 BÜTÇESİNDE; LEFKOŞA’YA YENİ HASTANE İÇİN KAYNAK AKTARILMADIĞI GÖZÜKÜYOR”

Lefkoşa’da yeni bir hastane için proje çalışmasına başlandığını belirten Bakan Ali Pilli, başkentte yapılması planlanan hastane için göreve geldiklerinde önlerinde hiçbir projeyi bulmadıklarını da söyledi.

Pilli, “2020 Bütçesinde Lefkoşa’ya yeni hastane için kaynak aktarılmadı gözüküyor. Alt yapı olarak fazla bir kaynak konmadı. Ama sağlıkta mutlaka belli bir kaynağın aktarılması gerekir. Ama şimdi Maliye’de de şöyle birşey var. Bir kalem açarsın 1 Lira koyarsın arkasına oraya kaynak girer. Bu da maliyecilerin bana söylediği yöntemdir. Bu yöntemi bizde sağlıkta kullanacağız. Eninde sonunda alt yapı için istediğimiz kaynak aktarılacak. Mevcut şartlara, sıkıntılara rağmen Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi olağanüstü hizmet veriyor” dedi.

“2020 YILINDA GÜZELYURT HASTANESİ HİZMETE GİRECEK”
“GÜZELYURT HASTANESİNİN HAYATA GEÇMESİ İÇİN MALİYE’DEN SÖKE SÖKE PARAYI ALACAĞIZ”

“Ben şeffafım, gerçekleri söylüyorum. Benim olmazsa olmazlarımdan bir tanesi Güzelyurt Hastanesi’nin bitmesidir. Biz göreve geldiğimizde kimseyi de suçlamak istemiyorum Güzelyurt Hastanesinin proje eksiklikleri vardı. O eksik olan elektrik, mekanik ve mimari projeler Kasım ayının sonunda tamamlanacak. Aralık ayının sonunda ihaleye çıkacam. Para da vardır. Bir miktar Güzelyurt Hastanesi için ayırdık. Hastanenin tamamlanması için de Maliye söz verdi. Güzelyuırt Hastanesinin hayata geçmesi için Maliye’den söke söke parayı alacağız. Hedefimiz 2020 yılında Güzelyurt Hastanesi’nin bitmesidir”…

“OTOMASYON SİSTEMİ İÇİN KOMİTE KURULUYOR”

“ANKARA İLE YAZIŞMALARIMIZI YAPTIK ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA KOMİTE ÇALIŞMALARA BAŞLIYOR”

Sağlıkta otomasyon sisteminin biran önce kurulup uygulamaya geçmesinin gerekliliği üzerinde duran Bakan Pilli, ülkede 2011 yılından beridir otomasyon sistemini kuracak olan Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd Şti çalışmalarının neden ilerlemediğini, sorunun kaynaklarını araştırmak ve çalışmaları hızlandırılmak amacıyla komite kurulması kararı aldıklarını açıkladı.

Pilli otomasyon sistemi ile ilgili kurulacak komiteye Türkiye’den uzman yetkililerinin de davet edildiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Pilli, “Bu konuda bilen kişiler yerli yerinde olmalı. Ankara ile yazışmalarımızı yaptık. Türkiye Sağlık Bakanlığından bu işi bilen ekip geliyor. Gelecek ekibin yanı sıra sözleşmemiz olan firma yetkilileri ve Bakanlıktan uzman kişilerle komitede oturup kesin teşhisi yapacağız. Ya önümüzdeki hafta yada bir sonraki hafta bu komite kuruluyor. Otomasyon sisteminin neden çalışmadığıyla ilgili soruna teşhis koyacağız.Otomasyon sisteminin 2020’de tamamen çalışması lazım. Bu teknolojinin artık bize gelmesi gerek.” dedi.

(BRT)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz