- Advertisement -spot_img
Ana SayfaGündem“Unutulan Genetik Miras Thalassemia Çalıştayı” gerçekleştirildi

“Unutulan Genetik Miras Thalassemia Çalıştayı” gerçekleştirildi

- Advertisement -spot_img

Yeniden görülmeye başlayan Thalassemia vakalarının önüne geçmek için Kıbrıs Türk İnsan ve Klinik Genetik Derneği ile Thalassemia Derneği ortaklaşa “Unutulan Genetik Miras Talasemi Çalıştayı” düzenledi.

YDÜ İrfan Günsel Kongre ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen Çalıştay’ın öncesinde açılış konuşmaları yer aldı.

Kıbrıs Türk İnsan ve Klinik Genetik Derneği Mahmut Çerkez Ergören son yıllarda yeniden thalassemialı bebeklerin doğmaya başlaması nedeniyle bu çalıştayı düzenlediklerini belirtti.

Thalassemia Derneği Başkanı Çiğdem Beşevlerli de çalıştayın tüm Thalassemia ’lı bireyleri için önemli olduğunu ifade etti.
KKTC’nin dünyada adını tarihe yazarak thalessemia’lı bebeklerin doğumunu sıfırladığını ancak değişen nüfus yapısıyla yeniden bu doğumların başladığınıbelirtti.

Beşevlerli, verilecek mücadeleyle bu doğumların önlenebleceğini belirtti.

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Gamze Mocan da Tıp fakültesi öğrencilerine toplum sağlığına hizmet bilincini kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Özlem Gürkut da Thalassemia konusunda KKTC’nin örnek gösterilecek bir noktada olduğunu söyledi.

KKTC’de yıllar önce aile yasasında yapılan değişikliklerin ve tarama testlerinin devrim niteliğinde olduğuna dikkat çeken Gürkut, günümüzde ise göçle birlikte Thalassemia ’lı doğumların yeniden başladığını bunu önlemek için vatandaş olmayanlara da test zorunluluğu getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çalıştaya katılan Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra da konuşmasında genetik bir hastalık olan Thalassemia’nın önlenebileceğini belirtti.

Aile yasasındayapılan değişiklikle thalassemia testinin zorunlu kılındığını vurgulayan Bakan Altuğra, ancak son yıllarda değişen nüfus yapısıyla yeniden Thalassemia’lı doğumların başladığını söyledi.

Bakan Altuğra ilgili derneklerle çalışmalar yaptıklarını ve bu mücadelenin süreceğini ifade etti.
Altuğra “Thalassemia Laboratuvar’ının modernize edilmesi için gerekli çoğu cihaz yenilendi. Bir kısmı için de sipariş verildi. Kasım ayında da gelecek yeni bir cihazımız var..Dernek ile Thalassemia farkındaşığının artması için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da thalassemia’nın uzun soluklu bir mücadele gerektirdiğini belirtti.

Tatar, KKTC’nin bu noktada başarılarla dolu bir geçmişi olduğunu belirterek buna katkı koyan tüm doktorlara teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Thalasemia’lı doğumların yeniden başladığını görmekten üzüntü duyuyorum ancak hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde teşhis ve tedavileri titizlikle sürdürülüyor.” dedi.

Değişen sosyal koşullar, ve değişen değer yargılarıya birlikte evlilik dışı bebeklerin de dünyaya geldiğine işaret eden Tatar, herkesin test yaptırması ve bu sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, halkı bu noktada bilinçlendirmenin önemine dikkat çekerek Çalıştay’ın hayırlı sonuçlar getirmesini diledi.

Yapılan konuşmaların ardından thalassemia gerçeği ve tanı yaklaşımları, thalassemia yöntemi, thalassemia savunuculuğu ve farkındalık başlıkları altında oturumlar gerçekleştirildi.BRT

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img