- Advertisement -spot_img
Ana SayfaKıbrısYBH, ''Dünya Göçmen Kuşlar Günü'' dolayısıyla açıklama yaptı

YBH, ”Dünya Göçmen Kuşlar Günü” dolayısıyla açıklama yaptı

- Advertisement -spot_img

Yeşil Barış Hareketi (YBH), plastik kullanımının azaltılması, plastiklerin yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi çağrısında bulundu.

YBH, plastik malzeme kullanımının sınırlandırılması, mümkünse hayattan çıkarılması ve çevre dostu alternatiflerle değiştirilmesinin önemine dikkat çekti.

YBH, ‘Dünya Göçmen Kuşlar Günü’ dolayısıyla açıklama yaptı.

Her yıl yeni bir tema doğrultusunda çalışmalar yapılan günün bu yılki temasının,  plastik kirliliğin göçmen kuşlar ve yaşam alanları üzerindeki etkisine dikkat çekmek amacıyla “Kuşları Koru: Plastik Kirliliğe Çözüm Ol” diye belirlendiğini kaydeden YBH,   “Plastikleri sürdürülebilir şekilde kullanın. Kullanmak zorunda kaldığınız plastikleri çevreye atmayınız” uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, hafif ve uzun süre dayanacak şekilde tasarlanan plastiklerin gerek parçalanarak, gerekse bütün olarak, atıldıkları yerden dünyanın dört bir yanına dağılarak ekosistemlere kolayca taşındığına ve tüm kuş türleri, hatta tüm canlılar için ciddi tehditlere neden olduğuna dikkat çekildi.

“Tahminen 8 milyon ton plastik atık her yıl dünya okyanuslarına ve denizlere girmektedir. Bu plastikler güneş ışığı ve rüzgârla küçük partiküllere parçalanıp, yutulduğunda ölümcül durumlara yol açarlar. Ne yazık ki, kuşların kanatlı olması, onların plastik tehdidinden kaçmasına yardımcı olmaz. Plastik halkalar ve ağlarla dolaşmış ve boğulmuş halde, mideleri plastik dolduğu için ölen kuşlar ve vahşi yaşamdaki diğer canlılar, bu kirlilik nedeni ile çok sıklıkla görülmektedir” denilen açıklamada,yiyecek arama davranışının deniz kuşlarını plastikleri yutmaya eğilimli hale getirdiği de vurgulandı.

Yutulması halinde, keskin plastik parçacıkların, iç organları deldiği ve anında ölüme neden olduğu belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Fakat plastik tüketimi çoğunlukla, herhangi bir besin değeri olmadığı halde, tokluk hissi verdiği için kronik bir etki yaratarak, bu canlıların beslenemedikleri için ölümüne neden olmaktadır. Plastik kimyasal toksisitesi, terk edilmiş olta takımları da bir başka tehdittir. Yakalanan veya kapana kısılmış kuşlar ya yaralanır, enfeksiyon kapar ya boğulurlar, ya da kolayca diğer hayvanlarca avlanırlar.

Her yıl plastiğin etkisinden ölmekte olan deniz kuşlarının sayısı şu anda en az 1 milyon olarak tahmin edilmekte ve bu sayı giderek artmaktadır. Araştırmalar, bu soruna ivedilikle önlem alınması gerektiğine vurgu yapmaktadır: deniz kuşlarının 90’ının bağırsaklarında yüzde plastik olduğu kaydedilmektedir, ancak plastik alan deniz kuşlarının oranının 2050’ye kadar yüzde 99’a ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ancak farkındalık ve sağduyu, plastiğin yarattığı tehditleri engellemeye yardımcı olabilir. Kısa sürede sonuç alabilmek için yerel projeler gerçekleştirilerek plastik atıkların yönetimi konusunda öncelik geliştirilmelidir. Göçmen kuş ve diğer tüm canlıların ölümlerini azaltmak için acil olarak plastik kirliliğine karşı harekete geçilmesi gerekmektedir.”

Dünya Göçmen Kuş Günü 2019’un, plastik kirliliğinin ciddi sorununu çözme çabalarına katılmak ve göçmen kuşlar üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulamak için eşsiz bir fırsat olduğunun altı çizilen açıklamada, “ Bu hızla büyüyen çevresel kaygıyı gidermek için sesimizi birleştirmeliyiz” ifadeleri yer aldı.

(BRT/TAK)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz