- Advertisement -spot_img
Ana SayfaKıbrısDurum ciddi tedbirler sertleşiyor

Durum ciddi tedbirler sertleşiyor

- Advertisement -spot_img

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı başkanlığında, Kovid-19’a karsı ek tedbirler gündemiyle dün olağanüstü toplandı yeni kararlar üretti

18 ÜLKEYE YASAK: Fransa, İspanya, Hong Kong, Almanya, Yunanistan, ABD, İsviçre, Japonya, Norveç, Hollanda, Danimarka, İngiltere, Belçika, İsveç, Singapur, Avusturya, Katar ve Bahreyn’den yabancılara ülkeye giriş yasağı konuldu. Bu ülkelerden gelen vatandaşlar ise 14 gün evlerinde izole edilecek

 

KAPATMA KARARLARI: Akyar ve Yeşilırmak kapıları 22 Mart’a kadar kapatılırken, eğitim kurumları da aynı tarihe kadar kapalı olacak. Ülke genelindeki tüm sinema, tiyatro, konser, festival miting ve spor faaliyetleri de aynı tarihe kadar askıya alındı. Okul aktiviteleri ise 3 Nisan’a kadar askıda

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı başkanlığında yapılan olağanüstü toplantının ardından, basın açıklaması yapan, Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Sözcüsü Kudret Özersay, toplantıda alınan ek tedbirleri ve nedenlerini sıraladı.

Özersay, bazı sınır kapılarının kapatılmasını, okulların kapalı kalma sürelerinin uzatılmasını ve yasaklı ülkeler listesine birçok yeni ülkenin de dâhil edilmesini de öngören kararları, BM ve Dünya Sağlık Örgütünün uyarılarını dikkate alarak ürettiklerini söyledi.

Tedbir kararlarının, hem içerde yaşanabilecek olası bir salgının nüne geçmek hem de dışarıdan gelecek risklere karşı alındığını belirten Özersay, tüm vatandaşlara, kararlara uymaları ve kişisel tedbirlerini almaları, zorunlu olmadıkça yurt dışına gitmemeleri ve çok sayıda kişinin toplu olarak bulunduğu ortamlarda bulunmamaları çağrısı yaptı.

“KKTC dünyanın bir parçasıdır”

Alınan kararları açıklamaya başlamadan önce, kısa bir konuşma yapan Özersay, Kovid-19 sebebiyle, bütün dünyada kriz yaşandığını hatırlatarak, “Başkaları kabul etmese de, KKTC’de dünyanın bir parçasıdır” dedi.

Özersay, BM ve Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan ‘Radikal ve agresif tedbirlerinizi hemen alın’ çağrılarını dikkate alarak karar ürettiklerini söyledi.

Alınan kararların, tüm vatandaşlar tarafından dikkate alınmasını isteyen Özersay, bunların, hem içerdeki riski azaltmak hem de dışarıdan gelecek riskleri azaltmak amaçlı alındığını vurguladı.

Özersay, “Halkımız, panik yapmadan, kişisel tedbirlerini almalıdır” dedi.

 

Akyar ve Yeşilırmak kapıları kapatıldı

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, değerlendirilecek konuların bitmediğini söyleyerek, ilk olarak, Güney’le Kuzey arasındaki bazı kapıları kapattıklarını duyurdu.

Akyar ve Yeşilırmak kara sınır kapılarının, 22 Mart 2020’ye kadar geçişlere kapatıldığını açıklayan Özersay, BM yetkililerine de, spesifik olmayan ama bazı kapıların kapatılacağına dair bilgi paylaştıklarını belirtti ve “22 Mart’tan sonra karar yeniden gözden geçirilecek. Metehan, Ledra Palas ve  Beyarmudu kapıları şu an için açık kalacak” dedi.

Kapatma kararı dün gece 00:00 itibariyle yürürlüğe girdi.

 

Okullar 22 Mart 2020’ye kadar kapalı

Daha önce açıklanan ilk Bakanlar Kurulu kararıyla, okulların 15 Mart 2020 tarihine kadar kapatıldığını anımsatan Özersay, yeni alınan kararla, bu tarihin de uzatıldığını söyledi.

Karara göre, kreş, üniversite, dershane ve etütlerde dâhil olmak üzere, tüm okullar 22 Mart 2020 tarihine kadar kapalı olacak. Okullardaki eğitime ara verilmesinin yanı sıra, okullarda yapılması planlanan, tüm sportif, kültürel ve sosyal aktiviteler de 3 Nisan 2020’ye kadar askıya alındı.

 

 

18 ülkeden daha gelişler yasaklandı

Özersay, daha önce alınan, İtalya, Güney Kore, Irak, İran ve Çin’den, ülkeye gelişleri yasaklandıklarını hatırlatarak, bu kısıtlamaya başka ülkeleri de eklediklerini söyledi.

Buna göre, Fransa, İspanya, Hong Kong, Almanya, Yunanistan, ABD, İsviçre, Japonya, Norveç, Hollanda, Danimarka, İngiltere, Belçika, İsveç, Singapur, Avusturya, Katar ve Bahreyn’den gelecek olan yolcuların da, tüm kara, deniz ve hava kapılarından geçişi yasaklandı.

 

Spor müsabakaları, sinema, tiyatro, konser ve mitingler de iptal

Yeni alınan tedbirler çerçevesinde, ülke genelinde yapılması planlanan tüm spor müsabakalarının da 22 Mart 2020 tarihine kadar yasaklandığını belirten Özersay, mitin ve buna benzer tüm kitle toplantılarının da aynı tarihe kadar iptal edildiğini duyurdu.

Ayrıca, yine ülke genelindeki tüm sinema, tiyatro, konser ve festival faaliyetleri de 22 Mart 2020 tarihine kadar askıya alındı.

 

Yasaklı ülkelerden gelen vatandaşlar ve muharecet izinlilere 14 gün ev gözlemi

Özersay, alınan yeni tedbir kararları içinde, yasaklı ülkelerde bulunan vatandaşlar ve muhaceret izinliler (Çalışma/oturma /öğrenci izni olanlar) için de bazı önlemler alındığını duyurdu.

Buna göre, girişlerin yasaklı olduğu ülkelerden gelecek olan KKTC vatandaşları ve yine bu ülkelerden gelecek olan ve ülkemizde muhaceret izni bulunan kişiler, ülkeye giriş yapabilecek.

Bu kişiler, giriş yaptıktan sonra evlerinde, 14 günlük karantina süreci geçirecek ve gözlem altında tutulacak.

Bu kurala uymayanlar, ‘Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’ uyarında cezalandırılacak. Alınan bu karar, 1 Nisan 2020 tarihine kadar geçerli.

Ayrıca, yabancılar için yeni bir ‘Ön Çalışma İzni’ alınması, 22 Mart 2020 tarihine kadar durduruldu.

 

Fahiş fiyat ve stoklamaya karşı tedbir

Ülkemizde, Kovid-19 vakasının görülmesiyle birlikte, vatandaşın eczanelerden temin etmek için kuyruğa girdiği tıbbı maske ve dezenfektan fiyatları fırlamış, yetkili birimlere yüzlerce şikayet telefonu açılmıştı.

Özersay, Bakanlar Kurulu’nun, bu konuda da bir karar ürettiğini söyleyerek, ‘Mal ve Hizmetlerin Düzenlenmesi ve Denetlenmesi Emirnamesinde’ değişiklik yaptıklarını belirtti.

Değişikliğe göre, tıbbı maske, eldiven, dezenfektanlar, antiseptik ve alkoller, denetimli mal olarak ilan edildi.

Belirlenecek fiyatlara uymadıkları saptanan kişilere, yasalar çerçevesinde ciddi yaptırım ve cezalar uygulanacak.

Bu karar da 1 Nisan 2020 tarihine kadar geçerli olacak.

Konuyla ilgili konuşan Özersay, “Bundan böyle piyasada, bu malzemeleri fahiş fiyata satan ve stoklayan fırsatçılara karşı somut tepkiler uygulayacağız. Ekonomi Bakanlığı bu konuda görev üstlendi. Bu ilan ertesinde, buna uymayanlara ciddi cezalar kesilecek” dedi.

 

“OHAL söz konusu değil”

Sadece devletin değil bireylerin de tedbir almasının önemli olduğunu kaydeden Özersay, “Hayat devam ediyor, olağanüstü hal ilanı söz konusu değil” dedi.

Olağanın dışında bir durum olduğunu ve tedbir almak durumunda olduğumuzu belirten Özersay, önümüzdeki saatlerde ve günlerde Bakanlar Kurulu’nun yapacağı değerlendirmelerle, başka tedbirlerin de yürürlüğe koyulabileceğini kaydetti.

“Birbirimizden gizleyeceğimiz bir şey yok”

Basın mensuplarının soruları üzerine, KKTC’de vaka sayısında yeni bir gelişme olmadığını açıklayan Özersay, bu konuda yetkili kurum olan Sağlık Bakanlığı’nın gelişmeleri kamuoyuna açıkladığını belirtti.

Özersay: Birbirimizden gizleyeceğimiz bir şey yok. Sosyal medyada vaka sayısıyla ilgili ara ara yazılan dedikodular, spekülatif şeyler var. Kimse bunlara inanmasın. Birilerinin bu konularda bilgi gizlemesi söz konusu olmaz. Bu dünyanın meselesidir. Ne varsa onu kamuoyuyla paylaşıyoruz. Herkes rahat olsun

“Sahilde dolaşanlar karantinada olanlar değil”

Son günlerde sosyal medyada yayılan bazı iddialar hakkında da konuşan Özersay, karantina altında olan turistlerin dışarıda dolaştığıyla ilgili ihbarı dün gece yarısı Polis Genel Müdürü ile değerlendirdiklerini kaydetti.

Özersay, “O bölgede yürüyüş yapan turistlerin karantina altına alınan oteldeki değil, yandaki tesislerden kişiler olduğu tespit edildi. İlave bazı tedbirler de alındı” dedi.

Kendilerine gelen ihbarların değerlendirdiğini de ifade eden Özersay, hükümet olarak gelen ihbarları ve bilgileri ciddiye aldıklarını, takip ettiklerini ve bunlarla ilgili adım attıklarını söyledi.

Özersay, “Bu konuda içiniz rahat olsun” dedi.

 

Cumhurbaşkanlığı seçimleri riske mi girdi?

Kovid-19’a karşı alınan önlemler çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve tarih değişikliğinin gündemde olup olmadığıyla ilgili de konuşan Özersay, “Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili hiçbir şey düşünmedik, konuşmadık” dedi.

Bakanlar Kurulu’nun buna özel bir değerlendirme yapmadığını, alınan bir kararın da söz konusu olmadığını kaydeden Özersay, hiçbir şeyin kamu sağlığından, önemli olmadığını, bu süreci sakin ve iyi yönetmeye odaklandıklarını ifade etti.

Özersay: Bu süreç doğru yürütülsün. Şartlara o gün geldiğinde, tarih yaklaştığında bakılır. Bence ne gerekirse de o yapılır. Anayasamızda genel seçimlerin ertelenmesiyle ilgili açık hüküm var. Ama Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili açık hüküm yok. Ama önemli olan seçim veya kimin nereye seçildiği değil, kamu sağlığı, güvenliği ve düzenidir. Bu çok net

 

Kumarhaneler ve ibadethanelerin durumu

Kumarhaneler ve ibadethanelerin kapalı olup olmayacağıyla ilgili soru üzerine konuşan Özersay, “Kumarhanelerdeki konserlerin, kararlarımıza dâhil olacağı netleştirildi” dedi.

İbadethane konusunda da bir değerlendirme yapıldığını, bu yönde karar almak yerine, Din İşleri Başkanlığı ile istişare içinde olmayı tercih ettiklerini belirten Özersay, bu istişarenin de yapıldığını söyledi.

Özersay: Değerlendiren konular arasında bu da var ama bu aşamada alınan bir karardan söz edemem

 

Ülkemizdeki turistler ne olacak?

Ülkede kalan turistlerin ne olacağıyla ilgili soruları da yanıtlayan Özersay, karantina altında olmayan yerlerdeki turistlerin, peyder pey ülkelerine dönüşleriyle ilgili sıkıntı yaşanacağını düşünmediklerini kaydetti.

Gözetim, denetim ya da karantinaya alınan binalarda bulunan turistlerin ise, 14 günlük süre tamamlandıktan sonra mı yoksa öncesinde özel tedbirler alınarak mı kendi ülkelerine dönecekleri meselesinin henüz netleşmediğini belirten Özersay, “İlgili yetkililerle ve paydaşlarla istişare ediyoruz. Bunu değerlendiriyoruz. O konuda henüz karar almadık” dedi.

 

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz