- Advertisement -spot_img
Ana SayfaDünyaSudan’daki gösterilerde 4 ayda 53 kişi hayatını kaybetti

Sudan’daki gösterilerde 4 ayda 53 kişi hayatını kaybetti

- Advertisement -spot_img

Sudan Sağlık Bakanlığı yetkilisi Babekir Muhammed Ali, 19 Aralık 2018’den bu yana başkent Hartum ve diğer eyaletlerde düzenlenen gösterilerde 53 kişinin öldüğünü, 734 kişinin yaralandığını açıkladı.

Muhalif Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi’nden daha önce yapılan açıklamada, başkentteki gösterilerde askerlerden de ölenler olduğu kaydedilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün 18 Nisan’da Sudanlı gözlemcilere dayandırdığı raporunda, protesto gösterilerinde 100’ün üzerinde eylemcinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Sudan’da neler oldu?

Sudan’da 19 Aralık’ta ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösteriler, hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüştü.

Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in görevi bırakması talebiyle düzenlenen gösterilerin en büyüğü, 6 Nisan’da başkent Hartum’da ordunun ana karargahı çevresinde yapıldı.

Gösteri, aynı zamanda ülkede 1985’te kansız bir darbeyle görevden alınan Cumhurbaşkanı Cafer Muhammed en-Numeyri’nin devrilişinin yıl dönümüne denk geldi. Göstericiler, orduya ülkedeki krize müdahale etmesi çağrısında bulundu. Protestolar sonraki günlerde de devam etti.

Savunma Bakanı Avad bin Avf, 11 Nisan’da ordunun yönetime el koyduğunu, 2 yıllık geçiş döneminin başladığını ve Ömer el-Beşir’in tutuklandığını duyurdu.

Bin Avf, Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden görevini bıraktığını ve yerine Abdulfettah el-Burhan’ı seçtiğini açıkladı.

Askeri konsey, muhalif gruplarla diyaloğa her zaman hazır olduğunu açıklarken, muhaliflerle asker arasında geçiş sürecindeki yönetim şekli ve isimler konusundaki anlaşmazlık sürüyor.

Muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ile gösterilerin organizatörü SPA, yönetimin sivillere devri, eski rejimin sembol isimleri ve istihbarat teşkilatı başta olmak üzere tüm kurumların tasfiyesi gibi talepler karşılanana dek ülke genelindeki gösterileri sürdüreceklerini belirtiyor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz