Başbakan Ersin Tatar, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu kabul etti.
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin her zaman ve her konuda bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Kıbrıs Türk halkına olan desteğini artırarak sürdüreceğini söyledi.
Çavuşoğlu, “Göreve geldiğiniz günden bu yana mali protokol dahil birçok konuda Anavatan Türkiye ile yakın çalışmalarınızı biz de yakından müşahede ediyoruz, destekliyoruz. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Beyle yürüttüğünüz çalışmalara Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçilğimiz olarak biz de elimizden gelen desteği veriyoruz. Bugün yaptığımız toplantılarda gerek Kıbrıs meselesi gerekse Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon meselesini Sayın Cumhurbaşkanı ve siyasi parti liderleriyle ele alma fırsatı bulduk. Bana göre her bakımdan faydalı bir toplantı oldu. Bu ziyareti epeydir gerçekleştirmek istiyordum ama zamanlıca olduğunu düşünüyorum” dedi.
Başbakan Ersin Tatar da Kıbrıs görüşmeleri bağlamında bir takım spekülasyonların yapıldığı, bir takım gelişmelerin yaşandığı bir dönemde yapılan değerlendirmeleri anlamlı olarak nitelendirdi.
Tatar, “Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliği veya egemen eşitliği ve güvenliği fevkalade önemlidir. Tarihi iyi incelemeden geleceğe yönelik bir takım tehlikeli oyunlara girmeye gerek yoktur. Lute’un yaptığı açıklamalar ve bir takım spekülasyonlar bizi tedirgin etmiştir. Her şeyin somut ve kesin olarak ifade edildikten sonra bir süreç yaşanmalıdır. Crans Montana’dan sonra yaşananlardan ve yapılan açıklamalardan sonra bizim pozisyonumuz o noktada yapılan açıklamaların geçerliliğidir. Çok dikkatli olumalıdır. Türkiye’nin her konuda görüşü alınmadan veya beraber hareket etmeden herhangi bir adım atılmaması gerektiğini düşünmekteyiz. Kıbrıs Türk halkının güvenliği TC’nin garantörlüğü önemlidir” dedi.
Hükümetin Türkiye’de gerçekleştirdiği görüşmelere de işaret eden Tatar, bu görüşmeler neticesinde imzalanan Mali ve Ekonomik İşbirliği anlaşması çerçevesinde kaynak akışının ne zaman olacağı ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Tatar, KKTC’nin ekonomik bakımdan daha da güçlenmesi, halkın refahının artırılması ve istikrarlı bir ortamda ekonomiyi geliştirmenin temel hedefleri olduğunu belirterek, Türkiye’nin gerek güvenlik gerekse ekonomik bakımdan yapacağı katkıların önemine işaret etti.
Türkiye’den gelen suyun Güzelyurt ovalarında tarımsal amaçlı kullanılması için büyük bir tünel çalışması yapıldığını kaydeden Tatar, kabloyla elektriğin getirilmesini de temenni etti.
Tatar, “temiz enerji, çeşitlendirilmiş enerji, sürdürülebilir enerji ve dolayısıyla daha ucuza gelebilecek enerji hem ekonomimizin gelişmesi hem çevremizin korunması hem de Türkiye ile olan bağlarımızın daha da güçlenmesi için yerinde bir proje olacaktır” dedi.
Başbakan Tatar, Doğu Akdeiz’deki gelişmelere ilişkin olarak ise şöyle konuştu:
“Doğu Akdeniz’de yaşananlar ve bu zenginliklerin paylaşılması noktasında Türkiye’nin ortaya koyduğu irade, gemilerin sondaj çalışmaları içinde olması milletimizin gücünü göstermektedir. Türkiye ile birlikte mavi vatan dediğimiz Doğu Akdeniz’deki zenginliklerimize sahip çıkılmasında ve KKTC’nin de artık bu aşamada ruhsatlandırma faaliyetlerinde bulunması bütün bu dengelerin korunmasında çok önemli bir pozisyonun yakalanması anlamındadır. İleriye bakıldığında bu pozisyonu güçlendirmek ve KKTC’nin daha da güçlenmesi için dikkatli adımlar atılmalıdır. Önümüzdeki süreçte daha dikkatli ve geleceğe yönelik daha ciddi adımlar atılacaktır”.
(BRT)