- Advertisement -spot_img
Ana SayfaDünyaTunus'ta kabine listesi Cumhurbaşkanı'na sunuldu

Tunus’ta kabine listesi Cumhurbaşkanı’na sunuldu

- Advertisement -spot_img

Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Kays Said, hükümeti kurmakla görevlendirdiği Habib el-Cemli’yi Kartaca Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti. 

İsimler yakında açıklanacak

Cemli, kabul sırasında kabine listesini Cumhurbaşkanı Said’e sundu.

Açıklamada ayrıca Cumhurbaşkanı Said’in, hükümete güvenoyu verilmesi amacıyla meclis genel kurulunda oylama tarihini belirlemesi için Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi’ye mektup göndereceği kaydedildi.

Tunus Cumhurbaşkanlığı, hükümetin kurulması için yürütülen istişarelerin devam edeceğini, kabinenin ise en kısa zamanda açıklanacağını duyurdu.

Görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Cemli, bakanların isimlerinin bugün açıklanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada ise “Cemli ile Said’in görüşmesinin ardından yeni kabinenin kamuoyuna açıklanmasının beklendiği ancak istişarelerin devam etmesine karar verildiği” belirtildi.

Açıklamada, yeni kabinenin en yakın zamanda açıklanacağı kaydedildi ancak süre verilmedi.

Kabine teknokratlardan oluşuyor

Cemli, kabinenin bağımsız teknokrat isimlerden oluştuğunu ve bu listenin bir şekilde tüm partilerin desteğini almasını beklediğini söyledi.

Partilerin, teknokrat hükümetinin ülkenin menfaatine olduğunu bildiğini ifade eden Cemli, mecliste çoğunluğa sahip olan Nahda Hareketi Partisi’nin de buna onay verdiğini kaydetti.

Bakanların isimlerinin bugün açıklanacağını belirten Cemli, bakanlıkların birleştirilmesinin ülkenin içinde bulunduğu durumla başa çıkmada engel teşkil edeceğini, bu nedenle bakanlık sayısının değiştirilmeyeceğini dile getirdi.

Cemli, oluşturduğu listenin yüzde 40’ının kadınlardan oluştuğunu, yaş ortalamasının 50 olduğunu ve bazı bakanların eski hükümetlerde de görev aldığını açıkladı.

Tunus’ta hükümet krizi

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 15 Kasım’da Nahda Hareketi’nin önerisiyle Habib el-Cemli’yi hükümeti kurmakla görevlendirmiş, Cemli 13 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Said’den kabine istişareleri için ek süre istemişti.

Nahda Hareketi 20 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Demokratik Akım, Halk  ve Yaşasın Tunus partileriyle hükümet kurma konusunda prensipte uzlaşma sağlandığını duyurmuştu.

Ancak söz konusu üç parti, 22 Aralık’ta Habib el-Cemli’nin başkanlığında kurulması beklenen hükümete katılmama kararı aldıklarını açıklamıştı.

Kaynak: AA 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz