- Advertisement -spot_img
Ana SayfaKüçük ManşetlerYılda 1 gün tatil yapınca karınları doyacak mı?

Yılda 1 gün tatil yapınca karınları doyacak mı?

- Advertisement -spot_img

Rana Sarro Yazdı (Yorum)

Çarşamba günü 1 Mayıs. Çalışma Bakanı Zeki Çeler, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda özel sektör çalışanlarının çalıştırılmamaları için çaba sarf ediyor.

Devlet çalışanları zaten resmi tatillerde çalışmıyor. Özel sektör çalışanları ise yıllar yılı çalıştırıldılar. Örneğin basın emekçileri, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda da, yılbaşı geceleri de, yılbaşı gecesinin ertesi günleri de, bayramlarda da çalışıyorlar. Devlet çalışanlarının saltanatı ile özel sektör çalışanlarının esareti sonucu, ülkede çalışma barışı dipte!

Çalışma Bakanı’nın bu konudaki hassasiyeti takdire şayan. Fakat bu konudaki açıklamalarda da tezatlıklar dikkati çekiyor. Öncelikle 1 Mayıs günü iş yerlerinin Bakanlık müfettişleri tarafından denetleneceği konusunda Sayın Bakan’ın yaptığı açıklama dikkat çekiyor. Bakan Çeler, “Bakanlık Müfettişleri, İşçi Bayramı’nda işçi çalıştıracak iş yerlerini denetlemeye hazır” şeklinde paylaşımda bulunuyor. Müfettişler de çalışan değil mi, onların da bayramı değil mi 1 Mayıs?

Hadi bunu geçtik. Devlet çalışanları her yönden özel sektör çalışanlarına kıyasla sefa sürüyor. Ülkedeki çalışma barışının sağlanması için, müfettişlerin işçi bayramında çalıştırılacak olmalarını bir nebze anlayabiliriz.

Sayın Bakan’ın bir başka paylaşımında ise, farklı bir ayrıntı dikkat çekiyor. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda açık olacağını fakat çalışanlarına 2 katı gündelik ödeyeceğini duyuran Reis Süpermarket’e, Bakan Zeki Çeler sosyal medya hesabından çok sert çıkıyor.

“Sen önce KAYIT DIŞI işçi çalıştırmaktan yediğin cezaları öde! Asgari ücret altında verdiğin maaşları düzelt gerisini sonra külahımıza anlatırsın!” diyor.

İlginç!

Yani Çalışma Bakanı, bizzat kendisi Reis Süpermarket emekçilerinin asgari ücretin altında çalıştırıldıklarını biliyor ama buna engel olmuyor ya da olamıyor.

Üzücü…

Emekçilerin asgari ücretin de altında maaşla geçinmeye çalışmalarına razı gelen Bakan, aynı emekçilerin 1 Mayıs günü çalıştırılmalarına, hem de bire iki gündelikle çalıştırılmalarına feveran ediyor.

Bunu anlamak güç!

Emekçilerin ayın her günü, açlık sınırının altında maaşla yaşamaya çalışmasına Bakan feveran etmiyor. O emekçilerin, 1 Mayıs günü 2 katı maaşla çalışmalarına isyan ediyor, verip veriştiriyor.

Aç bir insan, 1 Mayıs günü, yani yılda bir gün çalışsa ne olur çalışmasa ne olur?

Bakan emekçilerin açlık sınırının altında çalıştırılmalarına bile bile susuyor, ama 1 Mayıs günü yani yılda bir gün emekçilerin çalıştırılmamaları için şaha kalkılıyor.

Bakan, 1 Mayıs’ta evde oturacak olan özel sektör emekçilerinin, tatil yaparak karınlarının doyacağını sanıyor.

Çalışma Bakanı’nın, özellikle özel sektör çalışanlarının, yılın bir günü tatil yapmasından önce, bence karınlarının doymasını düşünmesi gerekir.

Bu insanların emeklilik yaşlarında, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı primleri eksik olmadan emeklilik maaşı alabilmelerini düşünmesi gerekir.

Bizzat kendi itirafı gibi, asgari ücretin altında yani açlık sınırının altında çalıştırdığını bildiği Reis Süpermarket ve onun gibi iş yerlerine göz yummaması gerekir.

Bakanlık müfettişlerinin, yılın bir günü 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda çalışıp denetlemeleri yerine, tatil olmayan iş günlerinde çalışıp emekçilerin emeklerini sömüren iş yerlerini denetlemelerini yeğlerim.

Yılın her günü cebi boş olan, karnı doymayan bir emekçi, yılın bir günü, 1 Mayıs’ta, çalışsa ne olur çalışmasa ne olur?

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Stay Connected
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Must Read
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz